R1200 GS

Sprawy techniczne związne z modelami serii R, czyli wszystkie boxery: GS, GS ADV, GS LC, GS ADV LC, R, S, RS, RT, C, CL...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

R1200 GS

Postautor: Largo » środa 25 mar 2020, 01:27

Witam
Kupilem BMW GS R1200 z uszkodzonym komputerem !
Nastepnie dokupilem komputer i stacyjke od modelu z 2005 roku , no i motor smiga
jedynie mam taki problem ze nie swieci sie lampa stopu podczas hamowaia czy ktos wie jak mozna to rozwiazac ??
dodatkowo pokazuje kilka bledow ale ogolnie motor fajnie smiga zrobilem juz 3000 km ale te niedzialajace swiatlo stopu troche mnie martwi.
Czy musze jednak dokupic komputer dokladnie do tego rocznika ?
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: wiatr w polu » środa 25 mar 2020, 01:34

Zapytaj wróżki albo nie, szklanej kuli. Ja pytałem ale ni du du,da. Nie wie z jakiego rocznika twoje
wiatr w polu
 
Posty: 180
Rejestracja: niedziela 08 lip 2018, 10:24
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » środa 25 mar 2020, 03:00

Kiepska z niej wrozka jak tak , ale jak tak to powiedz ze o rocznnik 2008
Załączniki
image0 (1).jpeg
R1200 GS 2008
image0 (1).jpeg (5.3 MiB) Przeglądany 444 razy
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: zbigniew gołowicz » środa 25 mar 2020, 04:02

Wczesniej świeciło.?
Z jakiego powodu uszkodził się sterownik bmsk?
Czy to nie jest skladak i wiązka elek jest od wersji bez abs?
Jakie są te inne błędy?
Tu nie jest potrzebna wróżka tylko rzetelna analiza przypadku.


Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 6355
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » środa 25 mar 2020, 04:49

Moze napisze od poczatku
BMW odkupilem od znajomego pierwszy wlasciciel BMW R1200 GS 2008 rok przebieg 22 tys km
Tego samego dnia kiedy padl komputer motocykl byl podlaczony do prostownika w tej samej chwili syn spawal sobie w garazu potem okazalo sie ze niewiadomo jak ale padl komputer w motocyklu .
w serwisie BMW kupilem komputer uzywany od GS ale rocznik 2005 , z tego co patrzylem u kolegi w GS z 2005 roku przy jego stopce hamulca jest manualny wlacznik stopu w moim GS tego juz niema .
teraz pytanie czy w komputerze od rocznika 2005 ta funkcje mozna wlaczyc , czy tez musze szukac kompa typowo z rocznika 2008 chociaz na oryginalnym kompie data jest 2007 a na komputzrze co kupilem 2005
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: zbigniew gołowicz » środa 25 mar 2020, 08:43

Czy dziala funkcja ASC.?
Nie bardzo moge znaleść polaczenie funkcjonalne abs i bmsk .
Czy jakies inne błędy zostały odczytane. Skąd jesteś.
Wyeliminowaleś trywialne błędy instalacji lub lampy pewnie led.?



Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 6355
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » czwartek 26 mar 2020, 04:55

Bylem dzis w serwisie BMW powiedzieli ze komputer od starszego modelu nie bedzie dobrze funkcjonowal , oczywiscie mozna jezdzic ale niektore funkcje nie beda dzialac jak np
swiatlo stopu ktore dziala na innej zasadzie niz w modelu z 2005 r , pozostaje opcja kupna nowego komputera lub uzywanego ale wtedy konkretnie do tego modelu .
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: zbigniew gołowicz » czwartek 26 mar 2020, 08:19

Jednak upieram sie ze nie jest to wina sterownika silnika.
Światłem stop steruje abs razem z zfe.
Bmsk nie ma na to wpływu.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 6355
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Re: R1200 GS

Postautor: GermanCars » czwartek 26 mar 2020, 09:53

Largo pisze:w serwisie BMW kupilem komputer uzywany od GS ale rocznik 2005

nie słyszałem takich bajek nawet w media. ASO Ci uzywany sterownik szpredalo ? Zartujesz ?
Tych sterownikow w rocznikach 2005-2013 bylo wagon i mala wagonetka.
Każdy Sterownik jest dobierany indywidualnie według kodu VIN w katalogu - tyle w temacie.
W uzywanym trzeba zmienic VIN i KM , bo dostaniesz mrugający przebieg w liczniku i inny ViN w diagnozie.
Jeśli chcesz, aby to wszystko miało ręce i nogi, musisz kupić to, co pasuje wedlug katalogu i zrobić to, co napisałem powyżej. Jeśli będziesz chciał to zrobić - pisz na PW, zrobię pod klucz na gotowo.
zakaz reklamy )))
Awatar użytkownika
GermanCars
 
Posty: 81
Rejestracja: sobota 06 kwie 2019, 18:57
Lokalizacja: Wojkowice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: zbigniew gołowicz » czwartek 26 mar 2020, 10:05

Pisał że ma dopasowane immo wiec pewnie dopasowali mu vin.
W sterownikach chyba do 2006 roku nie ma kontroli przebiegu wiec może tego nie zgłaszać na combi .
Problem jest ze swiatlem stop a nie profesjonalna wymianą. To sa inne bajki.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 6355
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Re: R1200 GS

Postautor: GermanCars » czwartek 26 mar 2020, 10:12

zbigniew gołowicz pisze:Pisał że ma dopasowane immo wiec pewnie dopasowali mu vin.
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

W tych sterownikach niema synchronizacji ews-dme, klucze sa zapisane w dme - teraz pytanie co on kupil, bo aso szpredaje tylko NOWE wedlug dokumentow i numeru VIN - tyle w temacie.
W sterownikach chyba do 2006 roku nie ma kontroli przebiegu wiec może tego nie zgłaszać na combi .

A ty myslisz zegar w motorie 2008 jest glupy ?
Problem jest ze swiatlem stop a nie profesjonalna wymianą.

Problem jest taki ze ludzi nie moga opisac CO, GDZIE i JAK . Dlatego wedlug mnie ten temat jest jedna cala bajka o uzywanym DME z ASO .
zakaz reklamy )))
Awatar użytkownika
GermanCars
 
Posty: 81
Rejestracja: sobota 06 kwie 2019, 18:57
Lokalizacja: Wojkowice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: zbigniew gołowicz » czwartek 26 mar 2020, 10:26

Aso ani nie sprzedaje ani nie adoptuje używanych sterownikow. Koniec kropka.
Pewnie kupił komplet z allegro tz startowy.
Motocykl jeździ z tym sterownikiem z 2005 roku ale pewnie nie ma asc choć na combi może się wyświetlać.


Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 6355
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 02:08

Jesli jest ktos kto chce mi pomoc to bede wdzieczny . Bo to nie jest zadna bajka jak to ktos napisal. Po co marnowac czas na bzdety .
Pytanie do was jesli mial bym komputer typowo do mojego modelu czy jest opcja zeby wczytac go z kluczykami .
Na dzien dzisiejszy nie dziala mi stop ale niepokazuje tez ile mam paliwa w baku lub ile moge zrobic km .
Nie mygaja tez kilometry
Nie wierze ze nie mozna tego zrobic nie wydajac 1200 euro u dilera .
Zapomnialem dopisac ze mieszkam w Holandii .
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 02:15

Pytanie do was przy komputerze jest jeszcze inne urzdzenie czy to te odpowiada za ABS ?? Bo wymienilem komputer i te drugie tez chociaz niewiem czy to drugie bylo uszkodzone . Ale jeszcze nadal posiadam ten oryginamlny. moze zrobie fote
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 02:30

Czy to komputer odpowiada za Abs i swiatlo stopu czy ten drugi sterownik ??
lub co za co odpowiada
Załączniki
BMW GS R1200.jpeg
BMW GS R1200.jpeg (649.55 KiB) Przeglądany 188 razy
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 02:35

obydwie czesci wyjolem z mojego i takie tez dwie zalozylem z modelu 2005 . Diler podlaczyl kompa , poczym odpalil dziekue 150 euro i dowidzenia . Jak by Pan chcial nowy to zapraszamy koszt 1200 euro .
czy musze jednak wydac te 1200 euro ??
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 04:38

Jeszcze znalazlem kompa za 105 euro ale data na nim jest 08-04-12 a w moim orginalnie byla data 07-12-20 . I teraz dylemat czy kupic nastepny i ten z 2005 sprzedac czy jak, co mi doradzicie ?
Załączniki
BMW GS komp.jpeg
BMW GS komp.jpeg (871.1 KiB) Przeglądany 181 razy
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: zbigniew gołowicz » piątek 27 mar 2020, 08:09

Czyli wymieniłeś dwa sterowniki.
Za światło stop i wszystko co Ci nie działa odpowiada sterownik ZFE ten po prawej stronie zdjecia.
Dlatego nic mi nie pasowało od poczatku.

Zamień ZFE ten po prawej na stary fabryczny. On pewnie jest dobry i niepotrzebnie wymieniany.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 6355
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Re: R1200 GS

Postautor: GermanCars » piątek 27 mar 2020, 11:06

Może zaczniemy od podania numeru VIN !!!
zakaz reklamy )))
Awatar użytkownika
GermanCars
 
Posty: 81
Rejestracja: sobota 06 kwie 2019, 18:57
Lokalizacja: Wojkowice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: jaro7782 » piątek 27 mar 2020, 11:13

mnie tylko ciekawi, za co zapłacił kolega 150Euro, skoro zamontowany został kpl. z innego motocykla: ECU, stacyjka, klucz i niepotrzebnie ZFE.
to po prostu podłączasz i uruchamiasz silnik
zrób t/j Zbyszek napisał; zmień ZFE na swój org.
elektr. VAG diag.
BMW K1300S 30th Anniversary
F800ST > K1300R > R1200RT > K1300R > K1300S > K1600GT > K1300S > R1200GS ADV LC
Awatar użytkownika
jaro7782
 
Posty: 956
Rejestracja: niedziela 08 mar 2015, 12:26
Lokalizacja: Wschowa
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times

Re: R1200 GS

Postautor: GermanCars » piątek 27 mar 2020, 11:15

jaro7782 pisze:mnie tylko ciekawi, za co zapłacił kolega 150Euro, skoro zamontowany został kpl. z innego motocykla: ECU, stacyjka, klucz i niepotrzebnie ZFE.
to po prostu podłączasz i uruchamiasz silnik

O to mi i chodzi. Albo ludzie nie wiedzą, jak poprawnie wyrazić swoje myśli i podać informacje lub po prostu opowiadają społeczeństwu bajki
zakaz reklamy )))
Awatar użytkownika
GermanCars
 
Posty: 81
Rejestracja: sobota 06 kwie 2019, 18:57
Lokalizacja: Wojkowice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 13:14

wiec ide zmienic na oryginalny ZFE
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: zbigniew gołowicz » piątek 27 mar 2020, 13:30

jaro7782 pisze:mnie tylko ciekawi, za co zapłacił kolega 150Euro, skoro zamontowany został kpl. z innego motocykla: ECU, stacyjka, klucz i niepotrzebnie ZFE.
to po prostu podłączasz i uruchamiasz silnik
zrób t/j Zbyszek napisał; zmień ZFE na swój org.
150 EUR to jest NL nie Polsza.
U nas ok 300 zl za dopasowanie IMMO.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 6355
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 13:46

zbigniew gołowicz pisze:Czyli wymieniłeś dwa sterowniki.
Za światło stop i wszystko co Ci nie działa odpowiada sterownik ZFE ten po prawej stronie zdjecia.
Dlatego nic mi nie pasowało od poczatku.

Zamień ZFE ten po prawej na stary fabryczny. On pewnie jest dobry i niepotrzebnie wymieniany.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka


Zybyszku dziekuje Ci bardzo to byla bardzo dobra podpowiedz , wlasnie zamontowalem spowrotem ten stary ZFE niewiem co to jest ale mam swiatlo stopu i pokazala sie ilosc paliwa.
Teraz skrecam wszystko i pora sie przejechac.
Załączniki
image0.jpeg
image0.jpeg (777.69 KiB) Przeglądany 123 razy
image1.jpeg
image1.jpeg (887.83 KiB) Przeglądany 123 razy
image2.jpeg
image2.jpeg (792.53 KiB) Przeglądany 123 razy
image3.jpeg
image3.jpeg (1.36 MiB) Przeglądany 123 razy
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: 0xFF » piątek 27 mar 2020, 13:59

ZFE pewnie oba sprawne, tylko różnie zakodowane, dlatego nie pokazywało paliwa i STOP nie działał.
0xFF
 
Posty: 420
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 9 times

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 14:40

A jak bym mial komputer typowo pod moj VIN to jest tu ktos kto by potrafil to zsynchronizowac z kluczykami ?? czy musze tylko u dilera??
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 14:47

nawet niewiem jak to poprawnie sie nazywa chodzi o kodowanie ?
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: R1200 GS

Postautor: zbigniew gołowicz » piątek 27 mar 2020, 16:16

Largo pisze:A jak bym mial komputer typowo pod moj VIN to jest tu ktos kto by potrafil to zsynchronizowac z kluczykami ?? czy musze tylko u dilera??
Nie wiadomo co zrobił ten mechanior co mu zapłaciłeś 150 eur.
Czy dziala kontrola trakcji.
ASC ?
Jezeli działa to może zostać ten ktory masz.
Czy diagnoza o upalonym sterowniku silnika była prawdziwa czy sciema i była np uszkodzona antena.
Do perfekcji potrzebna jest kontrola czy zmieniony jest VIN w sterowniku o czym pisal German.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 6355
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Re: R1200 GS

Postautor: jaro7782 » piątek 27 mar 2020, 17:51

to teraz napisz tylko jeszcze, co było powodem wymiany tego ECU. uszkodzony mechanicznie, nie odpalał silnik, nie było komunikacji, czy coś innego :?: Masz ten swój uszkodzony sterownik silnika :?:
jest możliwość zrobienia "ecu clone" i po problemie (oczywiście jeżeli istnieje opcja odczytu oryginału i flash nie uszkodzony)
elektr. VAG diag.
BMW K1300S 30th Anniversary
F800ST > K1300R > R1200RT > K1300R > K1300S > K1600GT > K1300S > R1200GS ADV LC
Awatar użytkownika
jaro7782
 
Posty: 956
Rejestracja: niedziela 08 mar 2015, 12:26
Lokalizacja: Wschowa
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times

Re: R1200 GS

Postautor: Largo » piątek 27 mar 2020, 18:14

zbigniew gołowicz pisze:
Largo pisze:A jak bym mial komputer typowo pod moj VIN to jest tu ktos kto by potrafil to zsynchronizowac z kluczykami ?? czy musze tylko u dilera??
Nie wiadomo co zrobił ten mechanior co mu zapłaciłeś 150 eur.
Czy dziala kontrola trakcji.
ASC ?
Jezeli działa to może zostać ten ktory masz.
Czy diagnoza o upalonym sterowniku silnika była prawdziwa czy sciema i była np uszkodzona antena.
Do perfekcji potrzebna jest kontrola czy zmieniony jest VIN w sterowniku o czym pisal German.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka


On niema chyba ASC
Largo
 
Posty: 22
Rejestracja: środa 25 mar 2020, 01:09
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Następna

Wróć do Garaż - seria R

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości

cron