andy237 pisze:To znaczy prąd z jednego źródła przez wspólny przekaźnik ale na końcu oddzielnie włączane.
andy237 pisze:Kurcze, ten komputer to fajna sprawa ale jednocześnie strasznie upierdliwa gdy się chce coś zmienić, w trampku sam rozrysowałem schemat:
według którego podłączyłem woltomierz, gniazdo 12V, halogeny oraz ledy dzienne przez jeden przekaźnik i wszystko super działało, a teraz jak dziecko potrzebuję pomocy![]()
Czyli należy zrobić rozwidlenie (trójnik) z wtyczki a nie z przewodu gniazda 12v, elektroniczny woltomierz chyba też należy puścić przez przekaźnik, tak zrobiłem w trampku.
Już sam nie wiem jak podłączyć woltomierz, ledy, halogeny, normalnie gniazdo zapalniczki pominąło by przekaźnik, ale skoro prąd na wszystko ma być brany z niego![]()
Według tego widocznego u góry schematu miałem podłączone wszystko w transalpie i super działało, ale tam była puszka bezpieczników i nie było komputera.
Byłbym wdzięczny za podesłanie schematu z uwzględnieniem gniazda 12V, woltomierza, ledów do jazdy dziennej, oraz halogenów Hella, żeby było bezpiecznie i komputer mi nie fiksował.
Szaman pisze:Gdybyś podłączył halogeny Hella mire DE z żarówkami H3, czy H11, to pobierają one 120W. Jeśli to pociągniesz z przewodu od świateł mijania, to masz błąd na wyświetlaczu, brak świateł w ogóle, albo spalone ZFE (nie mam pojęcia co się dokładnie stanie, nie robiłem takich eksperymentów).
niewiem pisze:Takiego układu nie obsłużysz z gniazda zapalniczki. Gniazdo zapalniczki ma max 5A, co z powodzeniem wystarcza na dwa LEDy o mocy 10W.
Odetnie Ci to jednak po zapaleniu dwóch Helli (każda o mocy 55W)
andy237 pisze:nie ma przełacznika dodatkowego oświetlenia, a co za tym idzie nie ma w wiązce kostki na dodatkowe lampy
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości