BMW R 1100 R

Sprawy techniczne związne z modelami serii R, czyli wszystkie boxery: GS, GS ADV, GS LC, GS ADV LC, R, S, RS, RT, C, CL...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » niedziela 04 lis 2018, 19:38

Witam czy jest jakis fachowiec ktory mi ogarnie BMW R 1100 R ABS mi miga nie dzialaja raczej podgrzewane manetki i neutral gasnie jak sie przezuci dopiero z 2-3
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek

Re: BMW R 1100 R

Postautor: mlody_erni » niedziela 04 lis 2018, 19:41

Tak
NIE ROZ DA JE BA NA
R1150 Robert- był i nima :(
R1200 RoberT- w końcu yes :)
Awatar użytkownika
mlody_erni
Pilnuję porządku
Pilnuję porządku
 
Posty: 9930
Rejestracja: niedziela 22 cze 2014, 22:38
Lokalizacja: Krapkowice

Re: BMW R 1100 R

Postautor: BMW-YES-YES! » poniedziałek 05 lis 2018, 00:33

Najpierw spróbuj zresetować: pod siedzeniem "namacasz" przypięte trytką czarne 3-wtykowe gniazdo serwisowe. W środkowy otworek (czarny kabel!) wkładasz przewód i łączysz go z masą, włączasz stacyjkę i trzymasz wciśnięty przez 15-20 sek. środkowy przycisk z napisem "ABS" co go masz obok włącznika grzanych manetek i świateł alarmowych. Wyłączasz stacyjkę, usuwasz kabelek i ruszasz - jeśli usłyszysz "trzaśnięcie" sprzęgiełka ABS'u i lampki zgasną - jesteś heppy, jeśli nie - sprawdzasz szczelinomierzem odstępy miedzy wieńcami/drabinkami ABS a czujnikami w kołach ponieważ bywa i tak, że podczas majdrowania przy kołach/zdejmowania celem wymiany gum itp. dochodzą do głosu np. luzy łożyskowe i coś się nie tak ułoży... Oby się tylko na tym, a nie czymś poważniejszym, skończyło. :mur
Z neutralem sobie bez kanału albo rozbiórki całego tylnego wahacza nie poradzisz - czujnik jest w takim miejscu że w gorszym być nie może: na samym końcu galopkasty gdzie zaraz za nim przechodzi masywny odlew ułożyskowania tylnego wahacza. Możliwe że od spodu byś toto odkręcił, ja dałem sobie z nim spokój i zwarłszy żyły tak, że cały czas świeci mięsie kontrolka nie muszę (choć odruchowo podczas rozruchu zawsze wciskam) wciskać sprzęgła do odpału. Wada tego rozwiązania: przy włączonym biegu działa rozrusznik więc w/w nawyk (pozostały z czasów kiedy jeszcze wspomnianych kabelków nie zwarłem) b. się przydaje.
Na bank masz przełamane kable od manetek - u siebie to miałem a awariom tego typu sprzyja...fabryczne ciasne "upięcie" instalacji do główki ramy. Kręcąc kierą, szcz. zimą, szybko się instalacja przełamuje więc jak najszybciej przetnij trytki, uwolnij wiąchę i do niczego jej nie upinaj, co najwyżej zbierz rozleciane żyły trytką by się nie przecierały!! Jeśli chcesz awarię naprawić - pruj koszulki w których idą kable i każdy z osobna w miejscach gdzie się gięły przepatruj/rozciągaj/zginaj - "szyjka" na izolacji wskaże miejsce przełomu, wtedy możesz próbować albo przełom zlutować (marneee szanseee bo nie ma tam centymetra zapasu!) albo wstawić kawałek przewodu, naciągnąć na wszystko wcześniej nawleczoną tulejkę termokurczliwą - i podgrzać... Moje dwa sezony grzały, potem "poszedł" drugi przewód i tego już nie odnalazłem, dałem więc sobie na luz i zimą marznę... :mur :mur
"Z każdym dniem rośnie liczba tych, których-aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści - musisz całować w doopę i zapalać im szabasowe świece." "By dowiedzieć się kto wami rządzi sprawdźcie kogo nie wolno wam krytykować”!Voltaire
Awatar użytkownika
BMW-YES-YES!
 
Posty: 5109
Rejestracja: piątek 04 wrz 2009, 19:45
Lokalizacja: R1100R, 2 km od K10

Re: BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » poniedziałek 05 lis 2018, 23:20

Bardzo dziekuje za rade spróbuje sie zastosowac i dam znac co i jak
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek

Re: BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » wtorek 06 lis 2018, 10:52

BMW-YES-YES! no wiec i mnie nie ma przyciku z napisem ABS sa tylko grzane manetki awaryjne a trzeci przycisk to zaslepka bez funkcji i co teraz
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek

Re: BMW R 1100 R

Postautor: BMW-YES-YES! » wtorek 06 lis 2018, 11:12

przemo2705 pisze:BMW-YES-YES! no wiec i mnie nie ma przyciku z napisem ABS sa tylko grzane manetki awaryjne a trzeci przycisk to zaslepka bez funkcji i co teraz

ABS masz a klawisza "ABS" nie masz? Zaprawdę, dziwne to i nielogiczne, wszak nader często się zdarza że trzeba ten układ zresetować - czyżbyś zanabył składaka Firmy "Made in padak do padaka"...? :diabel Może niech się wypowiedzą Koledzy głębiej siedzący w tym problemie - właśnie ruszam zakładać flizelinowy filtr paliwa. Coby go u wlotu max. i trwale rozszerzyć/wiernie z krawędziami wlewu wpasować/uniknąć ew. zapadania się materiału w światło wlewu - wkleję go na "DISTAL". Życzę sobie powodzeniaaa!!! :mur :mur :mur
"Z każdym dniem rośnie liczba tych, których-aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści - musisz całować w doopę i zapalać im szabasowe świece." "By dowiedzieć się kto wami rządzi sprawdźcie kogo nie wolno wam krytykować”!Voltaire
Awatar użytkownika
BMW-YES-YES!
 
Posty: 5109
Rejestracja: piątek 04 wrz 2009, 19:45
Lokalizacja: R1100R, 2 km od K10

Re: BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » piątek 09 lis 2018, 17:51

No nie mam przycisku ABS jest przycisk awaryjnych grzanych manetek i trzeci jest taki sam jak poprzednie bez napisu takibez niczego bez funkcj BMW R 1100 R 2000 r
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek

Re: BMW R 1100 R

Postautor: BMW-YES-YES! » piątek 09 lis 2018, 18:00

przemo2705 pisze:No nie mam przycisku ABS jest przycisk awaryjnych grzanych manetek i trzeci jest taki sam jak poprzednie bez napisu takibez niczego bez funkcj BMW R 1100 R 2000 r

Może to jest on, tylko nieopisany? Spróbuj zdjąć przycisk i obadaj czy do włącznika idą jakieś przewody.
"Z każdym dniem rośnie liczba tych, których-aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści - musisz całować w doopę i zapalać im szabasowe świece." "By dowiedzieć się kto wami rządzi sprawdźcie kogo nie wolno wam krytykować”!Voltaire
Awatar użytkownika
BMW-YES-YES!
 
Posty: 5109
Rejestracja: piątek 04 wrz 2009, 19:45
Lokalizacja: R1100R, 2 km od K10

Re: BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » piątek 09 lis 2018, 18:17

Tak wlasnie o tym pomyslalem tyle ze on sie w ogole nie przelacza jest sztywny ale sprawdze moze jest zablokowany jak beda przewony poprowadzone to kupie włącznik koszt nie duzy a moze to jest to Dziekuje BMW-YES-YES
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek

Re: BMW R 1100 R

Postautor: BMW-YES-YES! » sobota 10 lis 2018, 20:20

przemo2705 pisze:Tak wlasnie o tym pomyslalem tyle ze on sie w ogole nie przelacza jest sztywny ale sprawdze moze jest zablokowany jak beda przewony poprowadzone to kupie włącznik koszt nie duzy a moze to jest to Dziekuje BMW-YES-YES

Nie zamaco, nie zamaco... :biggrin Bartolini Bartłomiej, mammmma miaa, do usług! :biggrin
"Z każdym dniem rośnie liczba tych, których-aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści - musisz całować w doopę i zapalać im szabasowe świece." "By dowiedzieć się kto wami rządzi sprawdźcie kogo nie wolno wam krytykować”!Voltaire
Awatar użytkownika
BMW-YES-YES!
 
Posty: 5109
Rejestracja: piątek 04 wrz 2009, 19:45
Lokalizacja: R1100R, 2 km od K10

Re: BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » niedziela 11 lis 2018, 13:05

Tak jak sie obawialem to tylko zaslepka w ksztalcie przycisku ABS wyjalem ja i zostal otwor na przelacznik ABS-u musze rozkrecic obudowe licznika i zobacze czy jest chociaz przewod z odpowiednia wtyczka wtedy kupie przelacznik i po sprawie gorzej jak nie bedzie przewodu ....I co wtedy ???
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek

Re: BMW R 1100 R

Postautor: Szaman » niedziela 11 lis 2018, 14:58

przemo2705 pisze:Tak jak sie obawialem to tylko zaslepka w ksztalcie przycisku ABS wyjalem ja i zostal otwor na przelacznik ABS-u musze rozkrecic obudowe licznika i zobacze czy jest chociaz przewod z odpowiednia wtyczka wtedy kupie przelacznik i po sprawie gorzej jak nie bedzie przewodu ....I co wtedy ???

Czy R1100R ma na pewno wyłącznik ABS :?:
Coś mi świta że tylko w GS-ach był.
Jak nie ma, to musisz "wyciągnąć" sygnał z pinu 21 sterownika ABS i dać go na wyłącznik. Drugi przewód wyłącznika do masy i masz zrobione.
Załączniki
R 1100 RT.jpg
R 1100 RT.jpg (132.16 KiB) Przeglądany 127 razy
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2089
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: BMW R 1100 R

Postautor: BMW-YES-YES! » niedziela 11 lis 2018, 20:11

Moja Baba-Jaga baujahr '98 ma przycisk "ABS" co wcale nie znaczy że jest to wyłącznik systemu ABS, raczej kasownik błędu ze dwa razy już w ciągu 11 lat przeze mnie wykorzystany...
"Z każdym dniem rośnie liczba tych, których-aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści - musisz całować w doopę i zapalać im szabasowe świece." "By dowiedzieć się kto wami rządzi sprawdźcie kogo nie wolno wam krytykować”!Voltaire
Awatar użytkownika
BMW-YES-YES!
 
Posty: 5109
Rejestracja: piątek 04 wrz 2009, 19:45
Lokalizacja: R1100R, 2 km od K10

Re: BMW R 1100 R

Postautor: Szaman » niedziela 11 lis 2018, 20:14

Przycisk ABS służy do wyłączenia ABS-u :idea:
Używa się go też do kasowania błędów, ale w połączeniu ze zworką w złączu diagnostycznym 3-pinowym.
No, chyba że się mylę, upierał się nie będę, może ci co mają takie moto się wypowiedzą :idea:
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2089
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » niedziela 11 lis 2018, 21:12

No tak jak mowilem mam R 1100 R z 2000 r jest tylko zaslepka a wiem ze powinien byc wlacznik ABS bo widzialem w starszych modelach nie wiem czemu u mnie tak jest ta zaslepka jest orginalna nie jaka podróbka czy cos wiec sam nie wiem co o tym myslec
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek

Re: BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » niedziela 11 lis 2018, 21:14

Ni i wlaSNIE NIE MOGE WYKASOWAC BLEDU BO MI LAMPKI OD ABS MIGAJA CALY CZAS NAPRZEMIENNIE
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek

Re: BMW R 1100 R

Postautor: Szaman » niedziela 11 lis 2018, 22:04

To szukaj kostki z dwoma przewodami, czarnym i brązowym, może gdzieś tam siedzi pod zegarami.
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2089
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: BMW R 1100 R

Postautor: mlody_erni » niedziela 11 lis 2018, 22:08

NIE ROZ DA JE BA NA
R1150 Robert- był i nima :(
R1200 RoberT- w końcu yes :)
Awatar użytkownika
mlody_erni
Pilnuję porządku
Pilnuję porządku
 
Posty: 9930
Rejestracja: niedziela 22 cze 2014, 22:38
Lokalizacja: Krapkowice

Re: BMW R 1100 R

Postautor: przemo2705 » poniedziałek 12 lis 2018, 09:13

Spoko Szaman tak wlasnie zrobie poinformuje jaki bedzie final pracy
Awatar użytkownika
przemo2705
 
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 04 lis 2018, 19:31
Lokalizacja: Turek


Wróć do Garaż - seria R

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: samad, Sebu998 i 9 gości