Quickshifter przestał działać

Sprawy nie związane z konkretnymi modelami...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

Quickshifter przestał działać

Postautor: garnoo » sobota 13 paź 2018, 13:44

Od jakiegoś czasu quickshifter przestał działać, można wciskać bieg do oporu na wysokich obrotach i... i nic... na wyświetlaczu już przestaje się wyświetlać obecny bieg ale wyższy nie wskakuje (dopiero odjecie gazu lub lekkie naciśnięcie sprzęgła powoduje zmianę). Bez obciążenia (tj, na centralnej stopce - koło w powietrzu) biegi wchodzą idealnie, ale nie wiem czy wcześniej też tak było - po prostu nie sprawdzałem.
No i pytanie co by to mogło być? :sos
Awatar użytkownika
garnoo
 
Posty: 11
Rejestracja: sobota 16 cze 2018, 17:41

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: zbigniew gołowicz » sobota 13 paź 2018, 22:32

Jaki motur
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5224
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: garnoo » niedziela 14 paź 2018, 09:22

K1300r
czy stycznik przy klamce sprzęgła może mieć coś do tego?
Awatar użytkownika
garnoo
 
Posty: 11
Rejestracja: sobota 16 cze 2018, 17:41

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: zbigniew gołowicz » niedziela 14 paź 2018, 19:30

Wszystko ma być sprawnie.
Nie bardzo rozumiem problem z wyświetlaczem biegu.
Czy miałeś problem z aku
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5224
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: Żuku » poniedziałek 15 paź 2018, 01:25

Stycznik albo jego obwód ma wpływ.
Ogólnie jak sprzęgło jest wciśnięte, to ASC czy QS nie działa.

Co do twojego opisu, to jak miałem rozsypany QS to miałem podobny efekt.
Stawiam na brak sygnału z czujnika z tej puchy.
Mógł ci się rozsypać koszyczek z magnesem w środku.
Miałeś jakąś nawet drobną przewrotkę na lewą stronę?

Ogólnie też:
QS nie zadziała jak masz odjęty gaz, albo wciśnięte sprzęgło, to jest w instrukcji opisane.
Przy odjętym gazie i próbie zmiany biegu bez sprzęgła znika cyfra biegu.
Sprzęgła kłowe są "obciążone" od hamowania silnikiem,a bieg nie zmienia się
Tak przynajmniej mi się przypomina.
ŻuK1300S
Awatar użytkownika
Żuku
 
Posty: 185
Rejestracja: wtorek 01 lip 2014, 23:17
Lokalizacja: Wwa&Bstok

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: jaro7782 » poniedziałek 15 paź 2018, 22:13

rozbierz QS
elektr. VAG diag.
BMW K1300S 30th Anniversary
F800ST > K1300R > R1200RT > K1300R > K1300S > K1600GT > K1300S > R1200RT ADV LC
Awatar użytkownika
jaro7782
 
Posty: 716
Rejestracja: niedziela 08 mar 2015, 12:26
Lokalizacja: Wschowa

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: zbigniew gołowicz » wtorek 16 paź 2018, 18:56

jaro7782 pisze:rozbierz QS
Jaro wolniej.
Niech pytajacy określi kiedy przestał działać.
Czy nikt nie słyszał ze w tym modelu jest procedura aktywacji tego ustrojstwa.
Nie zawsze jest to uszkodzenie
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5224
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: garnoo » wtorek 16 paź 2018, 19:16

nie było żadnej wywrotki (a jeżeli była to więcej niż rok wcześniej), wydaje mi się, ze QS z czasem działał coraz gorzej, coraz mocniej było trzeba wciskać dźwignie aby zaskoczył, na końcu już tylko z 5 na 6 sensownie chodził (ale już z niedziałającym QS jeżdze ponad miesiąc więc mogło mi się tu ubzdurać)
styk przy dźwigni sprzędła działa poprawnie
komputer nie zwraca żadnych błędów
kalibracje wykonałem
i nadal bez zmian

Żuku, co to ASC? (bo ja zielony w tym)
Awatar użytkownika
garnoo
 
Posty: 11
Rejestracja: sobota 16 cze 2018, 17:41

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: jaro7782 » wtorek 16 paź 2018, 22:52

garnoo pisze:nie było żadnej wywrotki (a jeżeli była to więcej niż rok wcześniej), wydaje mi się, ze QS z czasem działał coraz gorzej, coraz mocniej było trzeba wciskać dźwignie aby zaskoczył, na końcu już tylko z 5 na 6 sensownie chodził (ale już z niedziałającym QS jeżdze ponad miesiąc więc mogło mi się tu ubzdurać)
styk przy dźwigni sprzędła działa poprawnie
komputer nie zwraca żadnych błędów
kalibracje wykonałem
i nadal bez zmian

Żuku, co to ASC? (bo ja zielony w tym)



zaraz, moment - kalibrację wykonałeś, a nie wiesz co to ASC :!: :?:
elektr. VAG diag.
BMW K1300S 30th Anniversary
F800ST > K1300R > R1200RT > K1300R > K1300S > K1600GT > K1300S > R1200RT ADV LC
Awatar użytkownika
jaro7782
 
Posty: 716
Rejestracja: niedziela 08 mar 2015, 12:26
Lokalizacja: Wschowa

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: Żuku » środa 17 paź 2018, 01:02

zbigniew gołowicz pisze:
jaro7782 pisze:rozbierz QS
Jaro wolniej.
Niech pytajacy określi kiedy przestał działać.
Czy nikt nie słyszał ze w tym modelu jest procedura aktywacji tego ustrojstwa.
Nie zawsze jest to uszkodzenie


Zbyszku, może to ściema serwisowa.
Mi serwisy opowiadały o konieczności aktywacji.
Po ilości przewodów i po tym jak to wygląda zaryzykowałem
Zmiana QS polega jedynie na podłączeniu nowego albo naprawionego.
Ja wymieniłem na nowy, bo nie udało mi się poskładać puzzli ze środka.
No i z tego co pamiętam, to jakoś nie specjalnie trudno rozkręca się tą puszkę.

a ASC kontrola trakcji... ale jak oni wymyślają te skróty to nie mam pojęcia.
ŻuK1300S
Awatar użytkownika
Żuku
 
Posty: 185
Rejestracja: wtorek 01 lip 2014, 23:17
Lokalizacja: Wwa&Bstok

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: zbigniew gołowicz » środa 17 paź 2018, 21:28

Aktywacja to nie sciema.
Po zamontowaniu lub resecie sterownika konieczna jest aktywacja. Polega na przejechaniu na każdym biegu przez 10 sek i zmiany biegow ze sprzeglem. Później zgaszenie silnika na 10 sek . I ok .
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5224
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: garnoo » czwartek 18 paź 2018, 18:40

przejechaniu? mi mechanik powiedział, że wystarczy go na centralnej na każdym biegu ok 30sek potrzymać
(i stąd wiem jak zrobić akrywacje a nie wiem co to ASC)
Awatar użytkownika
garnoo
 
Posty: 11
Rejestracja: sobota 16 cze 2018, 17:41

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: JasiekCT » czwartek 18 paź 2018, 19:37

A mi się zdawało, że nie należy kardanem kręcić bez obciążenia :chok
No ale jak można to idę se też adoptować a dla pewności po 60 sec. potrzymam na każdym biegu to się lepiej zaadoptuje :haha
Jasiek - BMW KPM nr karty: 0353

Obrazek

BMW R1200GS ADV LC Dark Storm
_________________________________________
1st President of
Chapter Ciechocinek BMW MC Poland
Awatar użytkownika
JasiekCT
 
Posty: 1469
Rejestracja: niedziela 19 kwie 2015, 22:37
Lokalizacja: Toruń/Ciechocinek

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: szymon » czwartek 18 paź 2018, 19:43

JasiekCT pisze:A mi się zdawało, że nie należy kardanem kręcić bez obciążenia :chok


Dlaczego? Poważnie pytam bo przy jeździe przecież na kardana działają siły co najmniej kilka rzędów większe?

Przejrzałem jeszcze instrukcję i nic na ten temat nie znalazłem. Jedyne co piszą to, że może to spowodować błąd systemu ABS.

Niezwykłe sytuacje podczas
jazdy:
Rozgrzewanie na podstawce
centralnej lub podstawce dodatkowej
na biegu jałowym lub
z wrzuconym biegiem.
BMW R 1200 R, 2012 r.
Awatar użytkownika
szymon
 
Posty: 155
Rejestracja: niedziela 15 paź 2017, 19:04
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: Żuku » czwartek 18 paź 2018, 20:23

U mnie QS działał od założenia tak samo jak poprzedni.
Na forumie "i-MBW" jest temat "Quickshifter not working"
Tam jest foto rozebranego QS, a nawet prosty schemat do sprawdzenia działania.
(nie sprawdzałem tego schematu w działaniu)

W RepRomie nic nie było ani o kalibracji ani nawet o podłączeniu do kompa
w temacie Odinstalowanie/zainstalowanie QSa.
Mógł być ewentualnie nieaktualny.

a co do ściemniania, to z ciekawości zajrzałem na i-BMW i rzeczywiście piszą też o kalibracji.
(nie to żebym nie ufał Zbyszkowi ;) )
ŻuK1300S
Awatar użytkownika
Żuku
 
Posty: 185
Rejestracja: wtorek 01 lip 2014, 23:17
Lokalizacja: Wwa&Bstok

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: garnoo » poniedziałek 05 lis 2018, 20:30

no i w koncu wiadomo co padło...
(uwaga, będzie profesjonalne nazewnictwo)
na QS jest takie czarne coś - miejsce gdzie dochodzą przewody, znajomy w ASO zauważył, że jest ono troszkę za wysoko (ok 3-4mm), w palcach je obniżył w miejsce gdzie mniej-więcej powinno być... następnego dnia zauważyłem, że QS działa...
kiedyś gdzieś musiałem coś zrobić, że się to wyrwało i podjechało do góry i pewno wyrwało kabel, po dociśnięciu działa (pewno narazie styka) - w zimie sprobuje rozkrecić i przylutować cokolwiek tam lata

nie śmiać się z ASO - wpadłem tam po inne rzeczy, taką 'naprawe' to przy okazji, rozmawiając o pierdołach mi zrobili
Awatar użytkownika
garnoo
 
Posty: 11
Rejestracja: sobota 16 cze 2018, 17:41

Re: Quickshifter przestał działać

Postautor: Żuku » poniedziałek 05 lis 2018, 23:41

Jeżeli masz na myśli wciśnięcie:
qss.jpg
qss.jpg (76.79 KiB) Przeglądany 224 razy

to po prostu wcisnąłeś czujnik pola magnetycznego na swoje miejsce.

Nie ma tam nic do lutowania, czujnik jest zatopiony tym czarnym plastiku.
Sprawdź co najwyżej, czy się nie rusza i ciasno siedzi na tym wieloklinie.
ŻuK1300S
Awatar użytkownika
Żuku
 
Posty: 185
Rejestracja: wtorek 01 lip 2014, 23:17
Lokalizacja: Wwa&Bstok


Wróć do Garaż ogólny

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron