złącze OBD przez blutut

Sprawy nie związane z konkretnymi modelami...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Szaman » poniedziałek 13 maja 2019, 22:20

J_K_K pisze:Datę bieżącą, produkcji, czy jeszcze inną ?

Wchodzisz w "Kombi", następnie "reset serwisu", tam masz "datę motocykla" (cokolwiek to znaczy).
Jak to da się przestawić, to jest oki.
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2404
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: miotacztruskawek » piątek 17 maja 2019, 09:33

Tak se ostatnio wywaliłem ABS. Elektrycznie rzecz jasna...

jednoślady etylinizowane i nie
Simplon Laser SLX
Cadex CFR2 105
DL 650 K4 był, a jest Rzepak F800gs 08'
vagabundus
Awatar użytkownika
miotacztruskawek
 
Posty: 915
Rejestracja: piątek 28 sie 2015, 21:26
Lokalizacja: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » piątek 24 maja 2019, 12:12

Zakupiłem interfejs polskiej firmy CCY STN1170 - koszt to 160zł. Wygląda jak na zdjęciu. Układ z możliwością aktualizacji firmware. Jednak w aplikacji Motoscan zielonych 3xTAK brak. Występują 2x jak na screenie. Coś po zmianie firmware może się zmienić? Najlepsze że w wersji darmowej programu mogłem się wszędzie podłączyć. Nawet wykonać test licznika, stan naładowania akumulatora ale nic zmienić co wydaje się normalne. Czy ktoś korzysta z podobnego interfejsu? Co z tym 3xTAK?
Załączniki
foto1417.jpg
foto1417.jpg (262.57 KiB) Przeglądany 428 razy
Screenshot_20190523-171811_MotoScan.jpg
Screenshot_20190523-171811_MotoScan.jpg (472.96 KiB) Przeglądany 428 razy
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » piątek 24 maja 2019, 12:18

Spróbuj ustawić datę w motocyklu, będzie wiadomo czy to działa.
0xFF
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » piątek 24 maja 2019, 12:31

Jak zakupię licencje dam znać póki co mam jakiś problem z płatnością w sklepie online...
Czy aktualizację do układu STN1170 pobieracie z tej strony https://www.scantool.net/downloads/updates/stn1170/ ?
Rozumiem że ostatnia 4.2.4 jest z 2017 roku.
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Daro-Wolbrom » piątek 24 maja 2019, 20:56

Mam to samo, żadnych aktualizacji nie pobieralem i wszystko działa mimo że nie ma 3xtak ( może to Kargulowe nasienie namieszało :biggrin ) wszystko czyli kodowanie itp. Ostatnio wgrałem sobie czujniki TPMS.
R 1100 RT
honda xl 600 lm
R 1200 RT
Awatar użytkownika
Daro-Wolbrom
 
Posty: 256
Rejestracja: poniedziałek 27 paź 2008, 00:59
Lokalizacja: pod krakowem
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Szaman » piątek 24 maja 2019, 21:00

Na Viakenie też było 2xTak, a mimo to pracował.
Jednak czasami wykonywał zwiechę, trzeba było restartować.
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2404
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » niedziela 26 maja 2019, 17:52

Testowałem go CCY
Działa jak viaken, zmienia datę motocykla.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » niedziela 26 maja 2019, 19:49

Dzięki za info jutro kupuję licencje i działam. Najważniejsze żeby interfejs był na układzie STN1170 to chyba takie minimum. Po wymianie oleju podczas jazdy nagle pojawił się napis OIL OK. Czy w modelach K1200R Sport i innych w jakiś sposób moto samo rozpoznaje wymianę oleju???
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » niedziela 26 maja 2019, 20:03

sebolnet pisze:Najważniejsze żeby interfejs był na układzie STN1170 to chyba takie minimum.


Raczej tak.
Ja mam jakiegoś starego chińskiego ELM327. Motoscan pokazuje 2xTak.
Można nim diagnozować i kasować błędy, resetować inspekcję, testować wyjścia, ale już ustawienie daty czy kodowanie - nie działa.
0xFF
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mave » niedziela 26 maja 2019, 21:26

sebolnet pisze:... Po wymianie oleju podczas jazdy nagle pojawił się napis OIL OK. Czy w modelach K1200R Sport i innych w jakiś sposób moto samo rozpoznaje wymianę oleju???

... :hapy raczej po zatrzymaniu motocykla i spełnieniu paru warunków... jest to poziom oleju...
Screenshot_2019-05-26-21-20-09.png
Screenshot_2019-05-26-21-20-09.png (703.07 KiB) Przeglądany 355 razy
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 3534
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » poniedziałek 27 maja 2019, 07:01

Ma Kolega całkowitą rację :P
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: kajttek » poniedziałek 27 maja 2019, 22:11

Tak sobuie mysle, po co kupowac jakies chinczyki za 160pln, jak za 220pln mozna miec oryginalny dedykowany obdlink MX? ;)
Honda NTV 650 Revere >> Honda VFR 800 >> BMW R 1200 GS
Awatar użytkownika
kajttek
 
Posty: 126
Rejestracja: sobota 21 maja 2016, 20:38
Lokalizacja: Luboń k/Poznania
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » wtorek 28 maja 2019, 07:03

kajttek pisze:Tak sobuie mysle, po co kupowac jakies chinczyki za 160pln, jak za 220pln mozna miec oryginalny dedykowany obdlink MX? ;)


Za 160 to nie chińczyk ale to już pisałem. Różnica jest w cenie jakieś 60zł :) i ta sama funkcjonalność tzn. pełne kodowanie. Wczoraj wszystko zostało sprawdzone i nie znalazłem opcji której zmienić nie mogę. Przez 2 godziny testów nie zawiesił się ani razu. Więc jak uważasz - 60zł to już np. cena przejściówki 10 DIN która jest konieczna do podpięcia interfejsu.
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 28 maja 2019, 08:51

Różnica polega na dwóch zasadniczych sprawach.
Polskie układy na STN działają czasem niestabilnie (u mnie oba zarówno viaken jak i CCY zwisały od czasu do czasu i wywalały w motoscanie "robaczka"). To nie jest problem. Bo próbujesz jeszcze raz i sprawa załatwiona.
Drugi problem jest poważniejszy. Do aktualizacji firmweru chipsetu konieczne jest wysłanie urządzenia do producenta. On aktualizuje i odsyła. OBDlink jest aktualizowany samodzielnie z poziomu aplikacji (np. w telefonie). Czym konieczność aktualizacji się objawiała?
Przed aktualizacją nie działał mi z wodniakami, po aktualizacji zaczął. Teraz masz na pewno najnowszy firmwer i wszystko hula, ale gdy kiedyś tam wyjdzie BMW R1300GS no i CCY może wymagać wgrania nowego softu (będziesz musiał kombinować), a właściciel OBDlinka zaktualizuje sobie firmwer samodzielnie i załatwione.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: jaro7782 » wtorek 28 maja 2019, 09:13

kajttek pisze:Tak sobuie mysle, po co kupowac jakies chinczyki za 160pln, jak za 220pln mozna miec oryginalny dedykowany obdlink MX? ;)


daj tu linka, gdzie można zanabyć tego MX za 220pln.
elektr. VAG diag.
BMW K1300S 30th Anniversary
F800ST > K1300R > R1200RT > K1300R > K1300S > K1600GT > K1300S > R1200GS ADV LC
Awatar użytkownika
jaro7782
 
Posty: 876
Rejestracja: niedziela 08 mar 2015, 12:26
Lokalizacja: Wschowa
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 28 maja 2019, 10:10

Nie ma takiej opcji MX to ponad 400 zł LX niecałe 300 na dodatek nie tak łatwo je obecnie kupić:
https://www.amazon.de/s?k=obdlink&__mk_ ... _sb_noss_1
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » wtorek 28 maja 2019, 10:12

sztylu pisze:Różnica polega na dwóch zasadniczych sprawach.
Polskie układy na STN działają czasem niestabilnie (u mnie oba zarówno viaken jak i CCY zwisały od czasu do czasu i wywalały w motoscanie "robaczka"). To nie jest problem. Bo próbujesz jeszcze raz i sprawa załatwiona.
Drugi problem jest poważniejszy. Do aktualizacji firmweru chipsetu konieczne jest wysłanie urządzenia do producenta. On aktualizuje i odsyła. OBDlink jest aktualizowany samodzielnie z poziomu aplikacji (np. w telefonie). Czym konieczność aktualizacji się objawiała?
Przed aktualizacją nie działał mi z wodniakami, po aktualizacji zaczął. Teraz masz na pewno najnowszy firmwer i wszystko hula, ale gdy kiedyś tam wyjdzie BMW R1300GS no i CCY może wymagać wgrania nowego softu (będziesz musiał kombinować), a właściciel OBDlinka zaktualizuje sobie firmwer samodzielnie i załatwione.


Nie wiem jak Viaken ale CCY aktualizuje aplikacją z https://www.scantool.net/downloads/updates/stn1170/ i jeżeli wydadzą nową to wgram ją z tego samego źródła.
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 28 maja 2019, 11:54

W takim razie jest to bardzo dobra alternatywa dla OBDLinka. Dużo łatwiej go kupić.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » wtorek 28 maja 2019, 11:57

Czy na forum jest gdzieś temat dotyczący kodowania? Nie mogę nic znaleźć... Może warto założyć taki temat i wpisywać tam funkcje możliwe do odblokowania lub opis funkcji z Motoscan? Co myślicie?
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 28 maja 2019, 11:58

Jedynie coś takiego:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1033052196
można się tu dzielić doświadczeniami

PS. kiedyś coś takiego zrobiłem i można tam wpisywać i kasować wszystko co jest. Dlatego można także zdrowo namieszać... a od pewnego czasu nie robię backupów - uważajcie.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » wtorek 28 maja 2019, 14:05

Czy w K43 (K1200R Sport) jest możliwość wyświetlenia na BC ikony grzanych manetek? Grzebie w ustawieniach opcje niby są ale chyba wyświetlacz nie ma takich znaków. Widzę to na teście wskaźników KOMBI gdzie można wyświetlić wszystkie możliwe wskazania LCD. Odblokowałem temperaturę RDC. Jest tam sporo ciekawych funkcji jednak wolałbym najpierw poznać ich efekt przed zmianą :)
PS.
Po każdym kodowaniu KOMBI resetuje się zegar na 12:00 czy idzie ustawić zegar z poziomu Motoscanu?
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 28 maja 2019, 14:09

Nie zawsze jest ikonka grzanej minetki :-), u mnie zegar się nie resetuje (R1200R), motoscan pozwala zapisać do pliku ustawienia (jak namieszasz to przywrócisz)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » wtorek 28 maja 2019, 14:28

sztylu pisze: motoscan pozwala zapisać do pliku ustawienia (jak namieszasz to przywrócisz)


Jak to się robi, bo nie kojarzę ?
0xFF
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 28 maja 2019, 22:15

Sorki, sprawdziłem, jednak się nie da. Pomyliło mi się z logami, które można zapisać do pliku. Niestety z logów nie można jednak odtworzyć ustawień. Ja na moim pliku excelowskim zanotowałem sobie ustawienia defaultowe, ale to bardzo żmudna robota. Trzeba zasugerować temu Grigorijowi żeby dorobił taką opcję.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sebolnet » wtorek 28 maja 2019, 22:19

Nie lepiej robić screeny na telefonie z tej aplikacji? Panowie proszę Was...
sebolnet
 
Posty: 59
Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 11:11
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 28 maja 2019, 22:24

Ludzie wklejali tu te screeny ja także i co to dawało, dziesiątki zdjęć, zero informacji. Od czasu kiedy jest udostępniony przeze mnie ten plik na dysku googli parę informacji dla potomnych pozostało. Jedną czy dwie zmiany możesz sobie screenować, zanotować, zapamiętać - cokolwiek. Jak w zapale zaczniesz zmieniać na maksa... warto byłoby mieć plik z ustawieniami defaultowymi odtwarzany w motoscanie jednym kliknięciem. Ten koleś od apki jest rozsądny i w miarę szybko reaguje na kontakt ze strony użyszkodników.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » środa 29 maja 2019, 08:08

sebolnet pisze:Nie lepiej robić screeny na telefonie z tej aplikacji? Panowie proszę Was...


Nie, nie lepiej.
0xFF
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » środa 29 maja 2019, 09:34

Napisałem w tej sprawie do niego. Choć tak sobie myślę, że to może być trudne i czasochłonne. Motoscan łączy się z pojedynczym modułem i pobiera jego aktualne ustawienia, dopiero wtedy je wyświetla (tylko dla tego modułu). Ale mógłby zrobić "save to file" dla każdego modułu oddzielnie. Wchodziłbyś sobie w ZFE i zapisywał ustawienia jedynie ZFE... a jeżeli i to kłopotliwe to kolejny podpodział ZFE-Kodowanie. Nie będę kombinował, zobaczymy co odpisze...
... chyba, że odpisze mi żebym sobie robił screeny :-)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3703
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » środa 29 maja 2019, 12:36

sztylu pisze:Napisałem w tej sprawie do niego. Choć tak sobie myślę, że to może być trudne i czasochłonne. Motoscan łączy się z pojedynczym modułem i pobiera jego aktualne ustawienia, dopiero wtedy je wyświetla (tylko dla tego modułu). Ale mógłby zrobić "save to file" dla każdego modułu oddzielnie. Wchodziłbyś sobie w ZFE i zapisywał ustawienia jedynie ZFE... a jeżeli i to kłopotliwe to kolejny podpodział ZFE-Kodowanie. Nie będę kombinował, zobaczymy co odpisze...
... chyba, że odpisze mi żebym sobie robił screeny :-)


Też mu kiedyś napisałem o zapisie do pliku, w opinii na Play.Google ;-).
Dokładnie jak piszesz, zapis ustawień aktualnie połączonego kontrolera do pliku byłby ok.
Do tego każdy plik nazwany znacznikiem czasu i VIN-em (jak w VAG-u) - byłoby super do późniejszego porównania.
0xFF
 
Posty: 325
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

PoprzedniaNastępna

Wróć do Garaż ogólny

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: billal, Krasnal i 3 gości