Brak RDC - TPMSy z Ali

Sprawy nie związane z konkretnymi modelami...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » środa 13 cze 2018, 22:17

sztylu pisze:... Jedyne co ustawiliśmy na sztywno, nie jest to programowalne, to kontrola obecności czujnika, jeżeli czujnik nie zgłosi się do 15 min (bo go zgubiłeś, bo wysiadła bateria, bo ci go ukradli) to na wyświetlaczu BMW wyskakuje -- oryginalne RDC mają zwłokę ok. 7 dni, my daliśmy 15 min i nie ma problemu.

Sztylu, skąd wziąłeś te 7 dni :chok
Oryginalne RDC - "Po zatrzymaniu motocykla czujniki przez ok. 15 minut przekazują jeszcze zmierzone wartości."
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2860
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » czwartek 14 cze 2018, 10:09

mave pisze:
sztylu pisze:... Jedyne co ustawiliśmy na sztywno, nie jest to programowalne, to kontrola obecności czujnika, jeżeli czujnik nie zgłosi się do 15 min (bo go zgubiłeś, bo wysiadła bateria, bo ci go ukradli) to na wyświetlaczu BMW wyskakuje -- oryginalne RDC mają zwłokę ok. 7 dni, my daliśmy 15 min i nie ma problemu.

Sztylu, skąd wziąłeś te 7 dni :chok
Oryginalne RDC - "Po zatrzymaniu motocykla czujniki przez ok. 15 minut przekazują jeszcze zmierzone wartości."


Nie chodzi o to jak długo jeszcze przekazują info czujniki... to jest kwestia czujników, tylko o to po jakim czasie od ostatniego przekazania przez czujniki pomiaru, urządzenie zamiast wyświetlanego ciśnienia, zmienia ci na zegarach wskazanie z 2,5 i 2,9 na -- i -- podobno w oryginale zajmuje to ok tydzień postoju. Jest to równoznaczne z tym, że gdy w czujniku wysiądzie ci bateria, albo się on zepsuje to dowiesz się o tym dopiero po tygodniu, a wskazania, które masz na wyświetlaczu są wtedy wyrzucane z pamięci RDC (niezmienne i nieodpowiadające rzeczywistości). My ten czas ustawiliśmy na 15 min, bo i też czujniki nadają co chwila (czujnik ruch, a nie odśrodkowy). Oczywiście wywoła to dużo szybsze zużycie baterii, ale to typowe baterie i wymiana ich jest banalna (czujnik jest na zewnątrz).
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Dave » czwartek 14 cze 2018, 10:33

U mnie są kreski po każdym włączeniu zapłonu. Nie ma nawet 5 min, nie mówiąc o tygodniu :o
Komar -> ETZ150e -> F650GS -> F800GS -> R1200GS
Awatar użytkownika
Dave
 
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek 27 mar 2017, 23:07
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » czwartek 14 cze 2018, 12:09

Ktoś mi tam mówił o tygodniu, może się mylę.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » czwartek 14 cze 2018, 14:33

sztylu pisze:
mave pisze:
sztylu pisze:... Jedyne co ustawiliśmy na sztywno, nie jest to programowalne, to kontrola obecności czujnika, jeżeli czujnik nie zgłosi się do 15 min (bo go zgubiłeś, bo wysiadła bateria, bo ci go ukradli) to na wyświetlaczu BMW wyskakuje -- oryginalne RDC mają zwłokę ok. 7 dni, my daliśmy 15 min i nie ma problemu.

Sztylu, skąd wziąłeś te 7 dni :chok
Oryginalne RDC - "Po zatrzymaniu motocykla czujniki przez ok. 15 minut przekazują jeszcze zmierzone wartości."


Nie chodzi o to jak długo jeszcze przekazują info czujniki... to jest kwestia czujników, tylko o to po jakim czasie od ostatniego przekazania przez czujniki pomiaru, urządzenie zamiast wyświetlanego ciśnienia, zmienia ci na zegarach wskazanie z 2,5 i 2,9 na -- i -- podobno w oryginale zajmuje to ok tydzień postoju. Jest to równoznaczne z tym, że gdy w czujniku wysiądzie ci bateria, albo się on zepsuje to dowiesz się o tym dopiero po tygodniu, a wskazania, które masz na wyświetlaczu są wtedy wyrzucane z pamięci RDC (niezmienne i nieodpowiadające rzeczywistości). My ten czas ustawiliśmy na 15 min, bo i też czujniki nadają co chwila (czujnik ruch, a nie odśrodkowy). Oczywiście wywoła to dużo szybsze zużycie baterii, ale to typowe baterie i wymiana ich jest banalna (czujnik jest na zewnątrz).

Czujniki przestają przekazywać dane po około 15 minutach ( od zatrzymania pojazdu) i tak też pokazuje wyświetlacz wskazania ciśnienia a potem jest symbol " -- " - nie ma ifno z czujników nie ma wskazań na wyświetlaczu. Nawet podczas jazdy wyświetli się taki symbol "--" jak czujnik zostanie uszkodzony i utraci łączność z RDC, jest również sygnalizacja słabej baterii w czujniku, i nigdy nie masz danych wrzucanych z pamięci, wskazania ciśnienia z RDC są danymi rzeczywistymi, wiec po co snuć takie dziwne teorie :chok.
sztylu pisze:Ktoś mi tam mówił o tygodniu, może się mylę.

Powiedz temu komuś ze bzdury mówi :haha
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2860
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » czwartek 14 cze 2018, 21:28

mave pisze:... i nigdy nie masz danych wrzucanych z pamięci, wskazania ciśnienia z RDC są danymi rzeczywistymi, wiec po co snuć takie dziwne teorie :chok.


Nie no musi być bufor czasowy, czyli na pewno wysyłane jest info z pamięci :-) ramki CAN lecą w ms, a czujnik przy małych zmianach ciśnienia nadaje w odstępach około minutowych czyli na wyświetlaczu miałbyś co chwila wskazania ciśnienia i braku ciśnienia, a właściwie braku ciśnienia i na ułamek chwili ciśnienia. Ja to testowałem pobudzaczem czujników i oryginalnym sterownikiem RDC. To wskazanie nie znika znowu tak szybko z zegarów i czujnik sobie możesz zamknąć w metalowej puszce. Ale ten tydzień to rzeczywiście zasłyszane i to chyba nawet gdzieś w tym tutaj wątku. Jest to na pewno minimum kilka lub nawet kilkanaście minut. My ustawiliśmy 15 min, możemy ustawić nawet i jedną minutę, ale denerwujące są te "utraty" i "powroty" czujników. Ten parametr w każdym razie jest na sztywno.
Edit:
Przypomniało mi się to mBak mówił mi o tygodniu! On to jakoś tam testował pod swój lokalizator i sugerował, że wskazanie "znika" po tygodniu.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Szaman » czwartek 14 cze 2018, 21:35

Mi się wyświetla cały czas, dopóki nie wyłączę zapłonu :mrgreen:
Jak wyłączę i włączę, to są kreski.
Nigdy nie mierzyłem ile czasu rzeczywiście to "trzyma", ale myślę że krótko, może max kilka minut.
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2039
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » czwartek 14 cze 2018, 21:49

Może napiszę coś jeszcze bo się ludzie przerażą, że ich RDC nie mierzy w czasie rzeczywistym. To oczywiście jest stały pomiar i oczywiście na zegarach wyświetlane jest dokładnie to co wysyła czujnik. Ten pomiar nie jest co jakieś tam 15 min. Urządzenie cały czas nasłuchuje, jeżeli dostaje odczyt z czujnika natychmiastowo go wysyła do zegarów. Te odczyty mogą być co chwila. Ale dla oszczędności baterii sam czujnik zrealizowany jest tak, że natychmiastowo reaguje transmisją na zmianę ciśnienia (np. gdybyś złapał gumę i powietrze zacznie ci schodzić, nawet powoli to czujnik stale nadaje i te (rzeczywiste) wskazania są wyświetlane. Ale jeżeli zmiany ciśnienia są znikome, albo nie ma ich wcale to czujnik nadaje rzadko, a zegary wyświetlają ostatnie wskazanie. Oczywiście po jakimś tam czasie braku czegokolwiek pojawi się -- i -- żeby motórzysta wiedział, że coś ma nie tak z czujnikiem. No i my ten czas ustawiliśmy na 15 minut. To chyba wszystko. Ale może to za długo, mogę to potestować "w dół" ustawić 5 min i zobaczy się czy w czasie jazdy nie wariuje.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » czwartek 14 cze 2018, 22:02

sztylu pisze:
mave pisze:... i nigdy nie masz danych wrzucanych z pamięci, wskazania ciśnienia z RDC są danymi rzeczywistymi, wiec po co snuć takie dziwne teorie :chok.


Nie no musi być bufor czasowy, czyli na pewno wysyłane jest info z pamięci :-) ramki CAN lecą w ms, a czujnik przy małych zmianach ciśnienia nadaje w odstępach około minutowych czyli na wyświetlaczu miałbyś co chwila wskazania ciśnienia i braku ciśnienia, a właściwie braku ciśnienia i na ułamek chwili ciśnienia. Ja to testowałem pobudzaczem czujników i oryginalnym sterownikiem RDC. To wskazanie nie znika znowu tak szybko z zegarów i czujnik sobie możesz zamknąć w metalowej puszce. Ale ten tydzień to rzeczywiście zasłyszane i to chyba nawet gdzieś w tym tutaj wątku. Jest to na pewno minimum kilka lub nawet kilkanaście minut. My ustawiliśmy 15 min, możemy ustawić nawet i jedną minutę, ale denerwujące są te "utraty" i "powroty" czujników. Ten parametr w każdym razie jest na sztywno.

No tak, jest bufor czasowy, pomiędzy kolejnymi sygnałami wysyłanymi z czujnika, dostaje wskazanie i pokazuje je do następnego sygnału...
A ja to testuje na motocyklu z RDC :hapy Czyli na żywym organizmie :okk
Kiedy zanika... już dwa razy pisałem, podjadę kiedyś to zobaczysz jak szybko znika wyświetlanie wskazań ciśnienia
Miałem jeden z czujników uszkodzony i uwierz mi, wystarczyło przejechać kilometr aby się o tym przekonać
Ustawiliście na 15 minut czyli bardzo dobrze, tak jak w oryginale :good
mBak o tygodniu wspominał odnośnie jego urządzenia tzw. zimowanie, ale proszę nie przywołujmy wypowiedzi osób które czasowo nie mogą się wypowiedzieć
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2860
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » czwartek 14 cze 2018, 23:13

No była też tu ta dyskusja o tym czasie, dobrze pamiętałem i to kurcze nawet z Wami! :-D

Dave pisze:Nieprawda. Po 3 tyg. postoju wyświetla kreski.


mave pisze:Staszek, zgadzam się z Tobą , u mnie też tak jest :good i to chyba nawet wystarczy, 30 minut czy godzina ?? ( nie jestem pewien ) i nie ma wskazań ciśnienia tylko kreski -- --


... mogłem się z tym zamieszać! :-) Zmniejszę chyba na próbę ten czas do 5 min.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » piątek 15 cze 2018, 06:57

sztylu pisze:No była też tu ta dyskusja o tym czasie, dobrze pamiętałem i to kurcze nawet z Wami! :-D

Dave pisze:Nieprawda. Po 3 tyg. postoju wyświetla kreski.


mave pisze:Staszek, zgadzam się z Tobą , u mnie też tak jest :good i to chyba nawet wystarczy, 30 minut czy godzina ?? ( nie jestem pewien ) i nie ma wskazań ciśnienia tylko kreski -- --


... mogłem się z tym zamieszać! :-) Zmniejszę chyba na próbę ten czas do 5 min.

mogło i tak być :hapy
...po tym moim poście się doszkoliłem / doczytałem dokładnie jak jest faktycznie ... czyli ok15 minut :good
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2860
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Marcus » piątek 15 cze 2018, 22:12

Po kiego grzyba to montować?
R 1150 RT
Awatar użytkownika
Marcus
 
Posty: 36
Rejestracja: wtorek 19 lip 2016, 21:39

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: 0xFF » piątek 15 cze 2018, 22:17

Marcus pisze:Po kiego grzyba to montować?


Podobno laski to uwielbiają.
0xFF
 
Posty: 102
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » piątek 15 cze 2018, 22:34

Marcus pisze:Po kiego grzyba to montować?


Mam BMW R1200R Classic na szprychach (felgi dętkowe) bez możliwości instalacji oryginalnych RDC, mam więc nakrętki na wentyle z aliexpressu oraz adapter, który wskazania wyświetla na oryginalnych zegarach BMW, tak jakbym miał oryginalny system RDC.
Poza tym laski to uwielbiają i dodatkowo jest to wszystko sporo tańsze niż RDC.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » sobota 16 cze 2018, 12:00

Marcus pisze:Po kiego grzyba to montować?

Jest to fajna alternatywa dla tych którzy chcą posiadać wskazania ciśnienia powietrza w kołach a nie mają RDC, jednak zamawiając nowe moto chyba lepiej zamówić z RDC (koszt w przypadku R 1200 R - jakieś 900 zł)
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2860
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » sobota 16 cze 2018, 13:42

Pewno, nawet bym się nie wahał. Ale jeżeli weźmiesz np. Nine-T na szprychach to zamówienie go z RDC jest niemożliwe, a można w nim włączyć RDC na zegarach i spiąć z TPMSami z Ali. W Classicu też się nie dało wziąć RDC. Kolejna sprawa, to np. moto szymona, mimo, że ma alusy w ASO powiedziano mu, że nie może dokupić RDC, bo nie da się u niego ich aktywować. Oczywiście, że się da, choć jest z tym zabawa, ale już ASO Ci tego nie zrobi. No i niestety czasami jest tak, że jak kupujemy używane moto bez RDC... co tu dużo gadać, to jest alternatywa.
Można i tak:
Obrazek
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: 0xFF » sobota 16 cze 2018, 20:00

Podobnie F800GS - szprychy i dętki.
0xFF
 
Posty: 102
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: MarioSwd » sobota 16 cze 2018, 23:42

Dzisiaj na zlocie dzięki zapałowi chłopaków udało się eksperymentalnie uruchomić na zegarach od K1200GT rocznik 2006 informację o ciśnieniu w kołach na chińskich czujnikach i interfejsie od chłopaków pewnie w S i R też będzie sziałąć. Także wielki szacun i kolejny dowód na to że to co miało być niemożliwe (rocznik 2006 nie był nawet w opcji w to wyposażany oraz mam zwykłe DWA bez rdc (pierwsza wersja)) jest to jednak możliwe. Jest to również dowód na to że interfejs działa i można powiedzieć że jest uniwersalny. Ja w każdym razie polecam bo naprawdę chłopaki zrobili kawał dobrej roboty:)
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 926
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Tank » niedziela 17 cze 2018, 07:43

No to teraz powinienes się do Klubu zapisać! :)

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Obrazek It's a Long Way to Tipperary...
Awatar użytkownika
Tank
 
Posty: 12754
Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 17:05
Lokalizacja: Zgierz

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » niedziela 17 cze 2018, 07:49

No to teraz czekamy na produkcję płytek :)
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3786
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » niedziela 17 cze 2018, 12:45

0xFF pisze:Podobnie F800GS - szprychy i dętki.


O to nawet nie wiedziałem. Więc mam skuteczną alternatywę dla tego modelu! :-) Dzięki Mario za udostępnienie motocykla do testów. Układ jest sprawdzony fizycznie na RTku, Rce i K, ale będzie działać w każdym motocyklu, który w jakiejkolwiek wersji ukazywał się z RDC.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » piątek 22 cze 2018, 08:27

Przebadane i udowodnione doświadczalnie!
Oryginalny sterownik RDC w motocyklach BMW "zapomina" czujniki równiutko po 5 minutach. Tak też ustawimy w naszym ustrojstwie! :-)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » piątek 22 cze 2018, 08:33

sztylu pisze:Przebadane i udowodnione doświadczalnie!
Oryginalny sterownik RDC w motocyklach BMW "zapomina" czujniki równiutko po 5 minutach. Tak też ustawimy w naszym ustrojstwie! :-)

Chyba raczej czujniki przestają nadawać po 5 minutach :hapy
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2860
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: marycha » piątek 22 cze 2018, 08:47

MarioSwd pisze:Dzisiaj na zlocie dzięki zapałowi chłopaków udało się eksperymentalnie uruchomić na zegarach od K1200GT rocznik 2006 informację o ciśnieniu w kołach na chińskich czujnikach i interfejsie od chłopaków pewnie w S i R też będzie sziałąć. Także wielki szacun i kolejny dowód na to że to co miało być niemożliwe (rocznik 2006 nie był nawet w opcji w to wyposażany oraz mam zwykłe DWA bez rdc (pierwsza wersja)) jest to jednak możliwe. Jest to również dowód na to że interfejs działa i można powiedzieć że jest uniwersalny. Ja w każdym razie polecam bo naprawdę chłopaki zrobili kawał dobrej roboty:)


przepraszam, to tak łopatologicznie dla mnie
jeżeli mam K1200 S z 2005 roku bez RDC, to jest szansa dołożyć te z Ali?
kolejne pytanie, to jakie koszty z tym związane, poza zakupem z Ali?

z góry dzięki za odpowiedź świeżakowi
marycha
 
Posty: 43
Rejestracja: piątek 06 paź 2017, 09:51
Lokalizacja: Piaseczno

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » piątek 22 cze 2018, 08:54

mave pisze:
sztylu pisze:Przebadane i udowodnione doświadczalnie!
Oryginalny sterownik RDC w motocyklach BMW "zapomina" czujniki równiutko po 5 minutach. Tak też ustawimy w naszym ustrojstwie! :-)

Chyba raczej czujniki przestają nadawać po 5 minutach :hapy


Napisałem to co chciałem napisać :-) Kiedy czujniki przestają nadawać jest sprawą wtórną, jeżeli nadają co 4 min czy też co 5 sekund to sterownik wyświetla wartości na zegarach, jeżeli wskazanie nie pojawi się dłużej niż 5 min sterownik zapomina ostatnie wskazanie i na wyświetlaczu pojawia się -- --
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » piątek 22 cze 2018, 09:00

marycha pisze:
MarioSwd pisze:Dzisiaj na zlocie dzięki zapałowi chłopaków udało się eksperymentalnie uruchomić na zegarach od K1200GT rocznik 2006 informację o ciśnieniu w kołach na chińskich czujnikach i interfejsie od chłopaków pewnie w S i R też będzie sziałąć. Także wielki szacun i kolejny dowód na to że to co miało być niemożliwe (rocznik 2006 nie był nawet w opcji w to wyposażany oraz mam zwykłe DWA bez rdc (pierwsza wersja)) jest to jednak możliwe. Jest to również dowód na to że interfejs działa i można powiedzieć że jest uniwersalny. Ja w każdym razie polecam bo naprawdę chłopaki zrobili kawał dobrej roboty:)


przepraszam, to tak łopatologicznie dla mnie
jeżeli mam K1200 S z 2005 roku bez RDC, to jest szansa dołożyć te z Ali?
kolejne pytanie, to jakie koszty z tym związane, poza zakupem z Ali?

z góry dzięki za odpowiedź świeżakowi


Jeżeli poszło na K1200 z 2006 to na 99,9% pójdzie na roczniku 2005 i nie ma znaczenia, że nigdy nie było wersji z RDC. Być może należałoby zaktualizować soft w Twoich zegarach, ale i to najprawdopodobniej nie byłoby konieczne. Koszty... a to już na PW :-)
Urządzenie należy wprogramować, to ok. 30 sekund roboty, no może 1 minuta z montażem ale jeżeli ktoś nie ma motoscana albo ISTY to sam sobie tego nie zrobi. Ty masz do mnie niestety kawałek.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Dave » piątek 22 cze 2018, 09:28

Ale do mnie ma dość blisko. Motoscanem mogę pomóc.
Komar -> ETZ150e -> F650GS -> F800GS -> R1200GS
Awatar użytkownika
Dave
 
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek 27 mar 2017, 23:07
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » piątek 22 cze 2018, 10:03

sztylu pisze:
mave pisze:
sztylu pisze:Przebadane i udowodnione doświadczalnie!
Oryginalny sterownik RDC w motocyklach BMW "zapomina" czujniki równiutko po 5 minutach. Tak też ustawimy w naszym ustrojstwie! :-)

Chyba raczej czujniki przestają nadawać po 5 minutach :hapy


Napisałem to co chciałem napisać :-) Kiedy czujniki przestają nadawać jest sprawą wtórną, jeżeli nadają co 4 min czy też co 5 sekund to sterownik wyświetla wartości na zegarach, jeżeli wskazanie nie pojawi się dłużej niż 5 min sterownik zapomina ostatnie wskazanie i na wyświetlaczu pojawia się -- --

No jasne ze możesz pisać co chcesz ale bądźmy profesjonalistami :haha
W ciągu tych 5 minut, dopompuj lub upuść 0,1 powietrza w oponie i zobaczysz że wskazanie zareaguje...
Wyświetlacz podaje wskazania tak długo jak nadaje czujnik, nawet w czasie jazdy np. następuje awaria czujnika i wskazanie na wyświetlaczu zaraz zanika a nie dopiero po 5 minutach :hapy
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2860
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » piątek 22 cze 2018, 18:30

Uparciuch... :-) maksymalny czas wysyłania do zegarów wskazania ciśnienia przez sterownik RDC, gdy nie dostaje on informacji z czujników, wynosi w oryginalnym sterowniku 5 min i u nas już także.... aczkolwiek chińskie czujniki częściej wysyłają wskazania niż oryginały. Wystarczy lekko poruszyć motocyklem. Czy brzmi Ci to już dostatecznie profesjonalnie? Gdybym nie wiedział, że jesteś z Bytomia, posądziłbym Cię o Warszawę... albo co gorzej o najbardziej wysuniętą na południe dzielnicę Warszawy! :-D
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » piątek 22 cze 2018, 21:51

Możesz podać skąd masz takie informacje, czy znowu tylko się domyślasz, albo znowu ktoś Ci tak powiedział :hapy
Tak z ciekawości jak często chińskie czujniki dokonują pomiaru i jak często wysyłają dane do urządzenia, a jak często robią to oryginalne BMW?

Pytam i dociekam bo to ciekawy temat, a już parę razy pisałeś tu nieprawdziwe informacje :sad dotyczące działania oryginalnego RDC, ale ok będę omijać ten temat szerokim łukiem, skoro moje posty Cie tak denerwują :ekstra

p.s - znowu domysły :hapy - mieszkam w Bytomiu :hapy a skąd jestem to raczej mało ważne i raczej nieprofesjonalnie stwierdzenia w tej dyskusji :hapy ale dla Twojej wiadomości jestem Hanysem ( chociaż co to ma za znaczenie w tym temacie) i dlatego jestem taki dokładny i szczegółowy w tym co pisze i co robię, Tobie też powinno zależeć na rzetelnych i konkretnych informacjach :good
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2860
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

PoprzedniaNastępna

Wróć do Garaż ogólny

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości