Brak RDC - TPMSy z Ali

Sprawy nie związane z konkretnymi modelami...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » piątek 22 cze 2018, 22:12

Chińskie wystarczy poruszyć, drobny ruch motocyklem (mają jakiś akcelerometr) aby zaczęły nadawać, nawet w garażu, nie trzeba się przejechać, oryginalne wiadomo jest czujnik odśrodkowy poruszenie motocyklem nic nie daje, stąd stwierdzenie, że nadają częściej, nie chodzi o szybkość transmisji, wystarczy aby czujniki reagowały na zmianę ciśnienia, a bez zmiany działały w interwałach krótszych niż 5 min. Mogę dokładnie sprawdzić prędkość transmisji, ale to nie jest nikomu potrzebne. Chińskie po prostu rzadziej "idą spać". Coś Ty taki drażliwy, ja tu nie biję peanów nad chińszczyzną? Gdybym mógł założyłbym oryginały, na 100% bym to zrobił i to bez względu na koszty... a co do fałszywych informacji... rzeczywiście 7 dni... ale to podawałem to m.in. za Tobą :-) mój błąd i poprawiłem się, jest to już sprawdzone (na oryginałach) i wynosi 5 min (nie 15 jak mówiłeś za drugim razem), a te inne fałszywe informacje, rozpowszechniane przeze mnie? Zależy mi, żeby urządzenie działało najbliżej zgodnie z oryginałem, a tam gdzie może to lepiej (konfigurowalne alarmy). Ciągnę ten wątek dla takich zmian i poprawek jak to 15->5 min. Jest to bardzo pomocne.
... ale może i racja, temat się "nasycił", urządzenie działa i może nie ma go po co dalej ciągnąć.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » poniedziałek 25 cze 2018, 15:55

Chyba jednak powlokę jeszcze trochę ten temat....
Dodano:
1. Informacja o słabej baterii w czujniku na oryginalnych zegarach BMW (to akurat w oryginałach także jest)
2. Informacja ile procent baterii pozostało w czujniku (to ponad oryginał, w oryginalnych tej informacji nie ma)

Jak to działa... gdy na zegarach wyświetli się RDC oznacza to słabą baterię w czujniku, naciśnięcie przycisku na urządzeniu powoduje, że wskazanie ciśnienia zostaje zastąpione procentem naładowania baterii. Jednym słowem jeżeli na zegarach jest informacja 0,1 0,3 oznacza, że przedni czujnik ma jeszcze 10% baterii, a tylny 30%
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Dave » poniedziałek 25 cze 2018, 16:09

Fajne opcje dodajecie :)
Komar -> ETZ150e -> F650GS -> F800GS -> R1200GS
Awatar użytkownika
Dave
 
Posty: 335
Rejestracja: poniedziałek 27 mar 2017, 23:07
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » poniedziałek 25 cze 2018, 16:20

Cieszę sie ze projekt sie rozwija. Brawo chłopaki :okk
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3862
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » poniedziałek 25 cze 2018, 16:27

ale to chyba już wszystko... :-) po prostu więcej informacji nie wysyłają te nakrętki na wentyle.
One podają ciśnieniem, temperaturę i stan baterii, więc też po zdekodowaniu tych informacji zakodowaliśmy je na to co rozumieją zegary BMW i wrzucamy to w CAN.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mpower82 » piątek 06 lip 2018, 21:08

Dobry wieczór.
Czy w s1000xr da sie rowniez to aktywowac na zegarach?
Moto nie mozna zamowic z RDC w zadnej wersji.
mpower82
 
Posty: 1
Rejestracja: piątek 06 lip 2018, 21:05

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » sobota 07 lip 2018, 08:24

Jestem prawie pewien, że można. Ale prawie to nie jest pewność. Musiałbym to sprawdzić na pacjencie. Masz do mnie daleko?
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » wtorek 17 lip 2018, 19:20

W ciągu ostatnich 2 dni sprawdziłem nasze ustrojstwo na dwóch motocyklach. R1200GS K25 olejak, działa bezproblemowo Kojot może potwierdzić. Poza ciśnieniem pokazuje temperaturę, raczej jakąś uśrednioną nie dokładnie opon bo czujnik jest poza felgą. Kojot przegonił motocykl po autostradzie, temperatura wzrosła do 45 degC. Wszystko oczywiście wyświetla się na oryginalnych zegarach motocykla. Przełączanie wskazań przy kierownicy.
Drugi motocykl to hit sezonu :-)
F800GS na szprychach oczywiście. Motocykl, który nigdy fabrycznie nie miał RDC i przez dętki, oryginalnego RDC mieć nie będzie.
Wszystko działa wzorcowo.
Podpięcie równolegle z alarmem na oryginalnych wtyczkach (oczywiście alarmu nie trzeba mieć)
F800-RDC1.jpg
F800-RDC1.jpg (105.59 KiB) Przeglądany 1225 razy

Nakręteczki na wentyl:
F800-RDC3.jpg
F800-RDC3.jpg (82.85 KiB) Przeglądany 1225 razy

Wszystko ładnie wyświetla na zegarach:
F800-RDC2.jpg
F800-RDC2.jpg (92.94 KiB) Przeglądany 1225 razy

Nie widać drugiego wskazania bo mrugało i nie uchwyciłem na foto :-)
Poziom alarmów można ustawić dwustopniowo idealne do jazdy w terenie, można sobie szybko przeprogramować na niskie ciśnienie, albo pierwszy próg alarmowy (jedynie mruganie wskazaniem) ustawić na jazdę asfaltową, a drugi (dodatkowe wykrzykniki) na jazdę terenową.
Niestety F800 podobnie jak mój R1200R nie wyświetla na zegarach temperatury opon.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » wtorek 17 lip 2018, 20:11

Potwierdzam...wszystko się zgadza :) Czujniki działają bez zarzutu....progi alarmowe nastawione zgodnie z moimi pragnieniami ;)

Dzięki Sztylu za pozytywne załatwienie sprawy :drinking
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3862
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: MarioSwd » wtorek 17 lip 2018, 20:47

Takie pytanie mi się nasunęło przy okazji postu o tych czujnikach chińskich. Czy na oryginalnych czujnikach, które wyświetlają już wskazania na zegarach można motoscanem ustawić "nowe" progi alarmowe. Chodzi mi konkretnie o to o czym Kojot pisał że przy spuszczeniu powietrza do jazdy w terenie cały czas miga wykrzyknik że ciśnienie jest np. poniżej 1.8 Atm. Chodzi mi czy można zmienić te progi na mniejsze ew ustawić tą temperaturę itd...? (chętnie udostępnię motocykl do testów:P)
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 950
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » wtorek 17 lip 2018, 21:19

Próg jest jeden - stały - 2.1/2.3 bodajże.

Ale myśle ze można użyć urządzenia od Szymona&Sztyla bez demontażu twoich rdc i nakręceniu chinoli ma wentyle.
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3862
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Szaman » wtorek 17 lip 2018, 21:21

W GS-ie są dwa, pierwszy kiedy ciśnienie zbliża się do granicy, drugi kiedy spadnie poniżej granicy.
Świeci się pomarańczowy a następnie czerwony trójkąt.
Wartości nie pamiętam, ale jest to chyba w instrukcji obsługi opisane.
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2166
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » wtorek 17 lip 2018, 21:22

Dokładnie. Szymon rozdzielił te ramki w CAN i wykorzystał je do dwóch osobnych progów.
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3862
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: MarioSwd » wtorek 17 lip 2018, 21:42

Mnie się wydaje że skoro próg jest ustalony to można go zmienić przy pomocy programu (np motoscan lub inpa) ale nie wiem czy ktoś próbował.
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 950
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » wtorek 17 lip 2018, 21:52

Rozwiewam wątpliwości, progów w oryginale nie można zmieniać i nie można rozdzielać, są blisko siebie. Są one takie same w GSie i w Rce i w F i w K, bo są na sztywno ustawione w sterowniku RDC/Alarmie. Nie jest to wartość, którą można konfigurować. Nie można tego zmienić nawet ICOMem ani też NCS Expertem, a co dopiero motoscanem.
Działa to tak panowie, gdy z motocykla A odkręcicie sterownik RDC i koła i wstawicie do motocykla B, to w motocyklu B nic nie będzie trzeba konfigurować, będzie to działało. RDC nie jest konfigurowane w ZFE, ani nigdzie indziej. Jedynie zegary Kombi mogą wyświetlać to co wyrzuca oryginalny sterownik RDC lub może ta funkcja być wyłączona.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » wtorek 17 lip 2018, 22:05

Kojot pisze:Próg jest jeden - stały - 2.1/2.3 bodajże.

Ale myśle ze można użyć urządzenia od Szymona&Sztyla bez demontażu twoich rdc i nakręceniu chinoli ma wentyle.


Nie za bardzo można... tzn można, ale oryginał trzeba wyłączyć. Nasz urządzenie i oryginalny sterownik wysyłałby tą samą ramkę, zegary wtedy wariują. Oczywiście bezproblemowo jesteśmy w stanie wyłączyć w alarmie oryginalne RDC (wymaga to NCS Experta), ale wątpię, czy znajdą się chętni na ten zabieg, można także po prostu odpiąć alarm, albo zrobić fizyczny przełącznik Oryginał/Ustrojstwo, wtedy nie trzeba niczego programować w zegarach Pstryk i masz terenowe ciśnienie pstryk i szosa :-)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: MarioSwd » wtorek 17 lip 2018, 22:19

Czyli wszystko jasne, trzeba będzie z tym żyć.
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 950
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » środa 18 lip 2018, 07:25

...żyłeś do tej pory, przeżyjesz i dalej :-)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Rubben » środa 08 sie 2018, 10:14

Witajcie w moim GS ADV po 5 latach stania też się świeci RDC i du..a nie działa nawet po wymianie baterji. Ma ktoś w Warszawie lub okolicach te nakładki i patent by to skalibrować żeby zniknął ten trójkąt żółty. :mur
- R1200 GS ADV -
- Road Glide Ultra 103 -
- YZ250F -
Rubben
 
Posty: 2
Rejestracja: czwartek 02 sie 2018, 18:07
Lokalizacja: Warszawa / czasem Podlasie

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » środa 08 sie 2018, 14:35

Podepnij się pod komputer. Może to kwestia wymiany czujnika
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3862
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » środa 08 sie 2018, 15:07

Zbyszek Gołowicz ma już od kilku dni wszystko co potrzeba - chwalił się na forum
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » czwartek 01 lis 2018, 12:13

Sorry ze odgrzebuje temat ale nie zaglądałem tu, tak jak obiecałem :okk ale...szukałem info jak motoscanem odczytać IP czujników ( bo ktoś pisał że podobno można, jak dobrze pamiętam, ale... ) i wpadłem na ten post :hapy i nie mogłem nie zapytać o to kiedy pisałem coś czego nigdy nie pisałem :rotfl

sztylu pisze:... a co do fałszywych informacji... rzeczywiście 7 dni... ale to podawałem to m.in. za Tobą :-) mój błąd i poprawiłem się, jest to już sprawdzone (na oryginałach) i wynosi 5 min (nie 15 jak mówiłeś za drugim razem),

Możesz podać w którym miejscu pisałem o 7 dniach w odniesieniu do RDC :chok bardzo mnie to zaciekawiło :hapy ...a co mówiłem za pierwszym razem :chok
...to że czujniki nadają przez 15 minut od zatrzymania pojazdu, chyba Ci wyjaśniłem już w innym temacie :hapy i chyba nawet podalem jak to sprawdzić...
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2963
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » czwartek 01 lis 2018, 19:59

Już to wyjaśnialiśmy:
mave pisze:
sztylu pisze:No była też tu ta dyskusja o tym czasie, dobrze pamiętałem i to kurcze nawet z Wami! :-D

Dave pisze:Nieprawda. Po 3 tyg. postoju wyświetla kreski.


mave pisze:Staszek, zgadzam się z Tobą , u mnie też tak jest :good i to chyba nawet wystarczy, 30 minut czy godzina ?? ( nie jestem pewien ) i nie ma wskazań ciśnienia tylko kreski -- --


... mogłem się z tym zamieszać! :-) Zmniejszę chyba na próbę ten czas do 5 min.

mogło i tak być :hapy
...po tym moim poście się doszkoliłem / doczytałem dokładnie jak jest faktycznie ... czyli ok15 minut :good


Jakiś tam mój błąd, sorki.
Co do odczytania motoscanem IP czujników to tu masz wszystko:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1033052196
wypróbowałem da się.
Pobudzaczem pobudzałem oryginalne czujniki w garażu, a motoscanem odczytywałem ich IP, W motocyklu musi być aktywny moduł RDC (lub alarm z aktywnym RDC)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mlody_erni » czwartek 01 lis 2018, 20:17

Dziołchy, bez pół litry nie rozbierosz. :roll:
Każdy po halbie- wybierzcie czas i miejsce( proponuję fajer na zakończenie) :wink:
NIE ROZ DA JE BA NA
R1150 Robert- był i nima :(
R1200 RoberT- w końcu yes :)
Awatar użytkownika
mlody_erni
Pilnuję porządku
Pilnuję porządku
 
Posty: 10073
Rejestracja: niedziela 22 cze 2014, 22:38
Lokalizacja: Krapkowice

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » czwartek 01 lis 2018, 21:40

sztylu pisze:Już to wyjaśnialiśmy:....


Ciekawe jak można napisać wyjaśnienia 15 czerwca, dotyczące postu napisanego 22 czerwca :rotfl ale OK, niech i tak będzie :good ale proszę nie pisz tak :

sztylu pisze:... a co do fałszywych informacji... rzeczywiście 7 dni... ale to podawałem to m.in. za Tobą :-)...


...bo nigdy tak nie twierdziłem a raczej wprost przeciwnie
mave pisze:
sztylu pisze:... Jedyne co ustawiliśmy na sztywno, nie jest to programowalne, to kontrola obecności czujnika, jeżeli czujnik nie zgłosi się do 15 min (bo go zgubiłeś, bo wysiadła bateria, bo ci go ukradli) to na wyświetlaczu BMW wyskakuje -- oryginalne RDC mają zwłokę ok. 7 dni, my daliśmy 15 min i nie ma problemu.

Sztylu, skąd wziąłeś te 7 dni :chok
Oryginalne RDC - "Po zatrzymaniu motocykla czujniki przez ok. 15 minut przekazują jeszcze zmierzone wartości."
:hapy

Czyli IP czujników odczytuje się za pomocą motoscan-a z aktywnego modułu RDC...
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2963
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mave » czwartek 01 lis 2018, 22:36

mlody_erni pisze:Dziołchy, bez pół litry nie rozbierosz. :roll:
Każdy po halbie- wybierzcie czas i miejsce( proponuję fajer na zakończenie) :wink:

Erni, co to jest halba...
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2963
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » czwartek 01 lis 2018, 22:52

mave pisze:... :good ale proszę nie pisz tak :


nie będę

mave pisze:Czyli IP czujników odczytuje się za pomocą motoscan-a z aktywnego modułu RDC...


Tak, RDC chyba stale nasłuchuje czujników (nie muszą i nigdy nie musiały być wprogramowane, mogą być całkiem nowe) w motoscanie:
System alarmowy RDC (DWA/RDC)
Service functions
Learn TPM sensor

Znajdziemy nadający czujnik i możemy go wprogramować w RDC, wcześniejsza znajomość jego IP nie jest konieczna, może nie mieć naklejki.
Sprawdzone i wypróbowane.
Gdyby ktoś miał taką potrzebę zapraszam, mam wszystko co potrzeba łącznie z "pobudzaczem", nie trzeba czujnika przyczepiać do wiertarki, spuszczać powietrza itp. itd.
Ten wątek miał wiele błędnych tez, wiele z szymonem sprawdziłem empirycznie.
Często te błędne tezy powielałem bez sprawdzenia. Taka ludzka przywara, nie ja jeden. Ale przepraszam, choć nie byłem to ja jeden, ale odpuszczam już sobie personalne wycieczki :-)
Było tutaj pisane m.in. że konieczna jest wcześniejsza znajomość IP czujnika - jednak nie jest konieczna, można to obejść.
Druga sprawa, także sprawdzona, czujnik idzie spać nie po 7 dniach, nie po 30 i 15 minutach.
Idzie spać dokładnie po 5 minutach (bez pobudzenia czyli jazdy lub zmian ciśnienia) to pewne i sprawdzone.
Nasze urządzenie działa obecnie dokładnie tak samo (w pewnych aspektach nawet lepiej, bo samemu można zadać progi alarmowe ciśnienia), nie wymaga alarmu z RDC ani żadnego innego modułu RDC, załatwia to płytka szymona, wpinana w oryginalną instalację, w oryginalne wtyczki, bez żadnych ingerencji. Wskazania ciśnienia wyświetlane są na oryginalnych zegarach BMW.
Następna sprawa, jeżeli ktoś ma wodniaka bez RDC, miałem takiego w garażu, to motoscanem nie wgramy mu RDC (na razie bez szans, z tego co wiem to obecnie może to zrobić poza ASO jedynie Zbyszek Gołowicz).
Aktywowałem czujniki w olejakach takich jak GS, RT, R oraz w F650 i F800 nawet w wersjach GS gdzie (przez szprychy) nie ma szansy na oryginalne RDC, można to obejść naszym rozwiązaniem, działa bezproblemowo. Aktywowałem także RDC w wersji K1300 (Mario) i to w takiej wersji, która nigdy nie miała RDC. Nigdy nie miałem przyjemności testować tego w S1000, wychodzą fabrycznie bez RDC, w starszych wersjach może się udać... ale to wielka niewiadoma, jak ktoś chce może podjechać i to sprawdzimy.
W wielu modelach można włączyć Tyre Temp czyli temperaturę wskazywaną przez czujnik ciśnienia (m.in. w GS i RT olejaki), działa to zarówno z naszym rozwiązaniem jak i z oryginalnymi czujnikami.
To chyba wszystko.
Ja już niestety w tym sezonie nie pojeżdżę bez względu na pogodę. Obiecuję sobie, że pokażę na forum jak wygląda nasze urządzenie, jak się je montuje, jak programuje się czujniki (może jakiś filmik YT) jest to fajna alternatywa dla osób takich jak ja, które mają felgi uniemożliwiające montaż oryginalnego systemu RDC... ale na razie mam strasznie mało czasu.

Jednocześnie gdyby ktoś miał oryginalny system RDC ale coś chciałby zrobić, to także zapraszam. Chętnie i całkowicie za darmo pomogę.
Może ktoś ma dodatkowy zestaw kółek i chciałby mieć w nim RDC, może komuś uszkodził się czujnik (można je w dobrej cenie kupić na Ali) i chciałby sobie wgrać nowy. Pisać do mnie umówimy się i bezproblemowo się to zrobi. Wiem jak i mam czym.
Ostatnio zmieniony czwartek 01 lis 2018, 23:38 przez sztylu, łącznie zmieniany 1 raz
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Szaman » czwartek 01 lis 2018, 23:12

Do wodniaka programowałem, 5 minut, zamontowanie modułu i wgranie czujników.
Bez pobudzacza też się da, tylko muszą być kompletne koła, wystarczy walnąć ciśnieniem z kompresora, np z 2 na 2,5 atmosfery i czujnik nadaje.
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2166
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » czwartek 01 lis 2018, 23:40

Miałem wodniaka który z fabryki wyjechał bez RDC i motoscanem nie można w nim było aktywować RDC na zegarach... o to mi chodziło.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3319
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Szaman » czwartek 01 lis 2018, 23:49

Ten którego robiłem był z USA i fabrycznie miał RDC, ale ktoś w transporcie ukradł moduł.
Został zakupiony inny, używany. Zamontowałem, wykasowałem stare czujniki i wgrałem te które były w kołach.
Bez wykasowania starych "nie widział" nowych (pomimo wzbudzania).
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2166
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Garaż ogólny

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości