Brak RDC - TPMSy z Ali

Sprawy nie związane z konkretnymi modelami...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » piątek 22 cze 2018, 22:12

Chińskie wystarczy poruszyć, drobny ruch motocyklem (mają jakiś akcelerometr) aby zaczęły nadawać, nawet w garażu, nie trzeba się przejechać, oryginalne wiadomo jest czujnik odśrodkowy poruszenie motocyklem nic nie daje, stąd stwierdzenie, że nadają częściej, nie chodzi o szybkość transmisji, wystarczy aby czujniki reagowały na zmianę ciśnienia, a bez zmiany działały w interwałach krótszych niż 5 min. Mogę dokładnie sprawdzić prędkość transmisji, ale to nie jest nikomu potrzebne. Chińskie po prostu rzadziej "idą spać". Coś Ty taki drażliwy, ja tu nie biję peanów nad chińszczyzną? Gdybym mógł założyłbym oryginały, na 100% bym to zrobił i to bez względu na koszty... a co do fałszywych informacji... rzeczywiście 7 dni... ale to podawałem to m.in. za Tobą :-) mój błąd i poprawiłem się, jest to już sprawdzone (na oryginałach) i wynosi 5 min (nie 15 jak mówiłeś za drugim razem), a te inne fałszywe informacje, rozpowszechniane przeze mnie? Zależy mi, żeby urządzenie działało najbliżej zgodnie z oryginałem, a tam gdzie może to lepiej (konfigurowalne alarmy). Ciągnę ten wątek dla takich zmian i poprawek jak to 15->5 min. Jest to bardzo pomocne.
... ale może i racja, temat się "nasycił", urządzenie działa i może nie ma go po co dalej ciągnąć.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » poniedziałek 25 cze 2018, 15:55

Chyba jednak powlokę jeszcze trochę ten temat....
Dodano:
1. Informacja o słabej baterii w czujniku na oryginalnych zegarach BMW (to akurat w oryginałach także jest)
2. Informacja ile procent baterii pozostało w czujniku (to ponad oryginał, w oryginalnych tej informacji nie ma)

Jak to działa... gdy na zegarach wyświetli się RDC oznacza to słabą baterię w czujniku, naciśnięcie przycisku na urządzeniu powoduje, że wskazanie ciśnienia zostaje zastąpione procentem naładowania baterii. Jednym słowem jeżeli na zegarach jest informacja 0,1 0,3 oznacza, że przedni czujnik ma jeszcze 10% baterii, a tylny 30%
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Dave » poniedziałek 25 cze 2018, 16:09

Fajne opcje dodajecie :)
Komar -> ETZ150e -> F650GS -> F800GS -> R1200GS
Awatar użytkownika
Dave
 
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek 27 mar 2017, 23:07
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » poniedziałek 25 cze 2018, 16:20

Cieszę sie ze projekt sie rozwija. Brawo chłopaki :okk
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3786
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » poniedziałek 25 cze 2018, 16:27

ale to chyba już wszystko... :-) po prostu więcej informacji nie wysyłają te nakrętki na wentyle.
One podają ciśnieniem, temperaturę i stan baterii, więc też po zdekodowaniu tych informacji zakodowaliśmy je na to co rozumieją zegary BMW i wrzucamy to w CAN.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: mpower82 » piątek 06 lip 2018, 21:08

Dobry wieczór.
Czy w s1000xr da sie rowniez to aktywowac na zegarach?
Moto nie mozna zamowic z RDC w zadnej wersji.
mpower82
 
Posty: 1
Rejestracja: piątek 06 lip 2018, 21:05

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » sobota 07 lip 2018, 08:24

Jestem prawie pewien, że można. Ale prawie to nie jest pewność. Musiałbym to sprawdzić na pacjencie. Masz do mnie daleko?
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » wtorek 17 lip 2018, 19:20

W ciągu ostatnich 2 dni sprawdziłem nasze ustrojstwo na dwóch motocyklach. R1200GS K25 olejak, działa bezproblemowo Kojot może potwierdzić. Poza ciśnieniem pokazuje temperaturę, raczej jakąś uśrednioną nie dokładnie opon bo czujnik jest poza felgą. Kojot przegonił motocykl po autostradzie, temperatura wzrosła do 45 degC. Wszystko oczywiście wyświetla się na oryginalnych zegarach motocykla. Przełączanie wskazań przy kierownicy.
Drugi motocykl to hit sezonu :-)
F800GS na szprychach oczywiście. Motocykl, który nigdy fabrycznie nie miał RDC i przez dętki, oryginalnego RDC mieć nie będzie.
Wszystko działa wzorcowo.
Podpięcie równolegle z alarmem na oryginalnych wtyczkach (oczywiście alarmu nie trzeba mieć)
F800-RDC1.jpg
F800-RDC1.jpg (105.59 KiB) Przeglądany 912 razy

Nakręteczki na wentyl:
F800-RDC3.jpg
F800-RDC3.jpg (82.85 KiB) Przeglądany 912 razy

Wszystko ładnie wyświetla na zegarach:
F800-RDC2.jpg
F800-RDC2.jpg (92.94 KiB) Przeglądany 912 razy

Nie widać drugiego wskazania bo mrugało i nie uchwyciłem na foto :-)
Poziom alarmów można ustawić dwustopniowo idealne do jazdy w terenie, można sobie szybko przeprogramować na niskie ciśnienie, albo pierwszy próg alarmowy (jedynie mruganie wskazaniem) ustawić na jazdę asfaltową, a drugi (dodatkowe wykrzykniki) na jazdę terenową.
Niestety F800 podobnie jak mój R1200R nie wyświetla na zegarach temperatury opon.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » wtorek 17 lip 2018, 20:11

Potwierdzam...wszystko się zgadza :) Czujniki działają bez zarzutu....progi alarmowe nastawione zgodnie z moimi pragnieniami ;)

Dzięki Sztylu za pozytywne załatwienie sprawy :drinking
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3786
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: MarioSwd » wtorek 17 lip 2018, 20:47

Takie pytanie mi się nasunęło przy okazji postu o tych czujnikach chińskich. Czy na oryginalnych czujnikach, które wyświetlają już wskazania na zegarach można motoscanem ustawić "nowe" progi alarmowe. Chodzi mi konkretnie o to o czym Kojot pisał że przy spuszczeniu powietrza do jazdy w terenie cały czas miga wykrzyknik że ciśnienie jest np. poniżej 1.8 Atm. Chodzi mi czy można zmienić te progi na mniejsze ew ustawić tą temperaturę itd...? (chętnie udostępnię motocykl do testów:P)
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 926
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » wtorek 17 lip 2018, 21:19

Próg jest jeden - stały - 2.1/2.3 bodajże.

Ale myśle ze można użyć urządzenia od Szymona&Sztyla bez demontażu twoich rdc i nakręceniu chinoli ma wentyle.
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3786
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Szaman » wtorek 17 lip 2018, 21:21

W GS-ie są dwa, pierwszy kiedy ciśnienie zbliża się do granicy, drugi kiedy spadnie poniżej granicy.
Świeci się pomarańczowy a następnie czerwony trójkąt.
Wartości nie pamiętam, ale jest to chyba w instrukcji obsługi opisane.
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2039
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » wtorek 17 lip 2018, 21:22

Dokładnie. Szymon rozdzielił te ramki w CAN i wykorzystał je do dwóch osobnych progów.
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3786
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: MarioSwd » wtorek 17 lip 2018, 21:42

Mnie się wydaje że skoro próg jest ustalony to można go zmienić przy pomocy programu (np motoscan lub inpa) ale nie wiem czy ktoś próbował.
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 926
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » wtorek 17 lip 2018, 21:52

Rozwiewam wątpliwości, progów w oryginale nie można zmieniać i nie można rozdzielać, są blisko siebie. Są one takie same w GSie i w Rce i w F i w K, bo są na sztywno ustawione w sterowniku RDC/Alarmie. Nie jest to wartość, którą można konfigurować. Nie można tego zmienić nawet ICOMem ani też NCS Expertem, a co dopiero motoscanem.
Działa to tak panowie, gdy z motocykla A odkręcicie sterownik RDC i koła i wstawicie do motocykla B, to w motocyklu B nic nie będzie trzeba konfigurować, będzie to działało. RDC nie jest konfigurowane w ZFE, ani nigdzie indziej. Jedynie zegary Kombi mogą wyświetlać to co wyrzuca oryginalny sterownik RDC lub może ta funkcja być wyłączona.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » wtorek 17 lip 2018, 22:05

Kojot pisze:Próg jest jeden - stały - 2.1/2.3 bodajże.

Ale myśle ze można użyć urządzenia od Szymona&Sztyla bez demontażu twoich rdc i nakręceniu chinoli ma wentyle.


Nie za bardzo można... tzn można, ale oryginał trzeba wyłączyć. Nasz urządzenie i oryginalny sterownik wysyłałby tą samą ramkę, zegary wtedy wariują. Oczywiście bezproblemowo jesteśmy w stanie wyłączyć w alarmie oryginalne RDC (wymaga to NCS Experta), ale wątpię, czy znajdą się chętni na ten zabieg, można także po prostu odpiąć alarm, albo zrobić fizyczny przełącznik Oryginał/Ustrojstwo, wtedy nie trzeba niczego programować w zegarach Pstryk i masz terenowe ciśnienie pstryk i szosa :-)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: MarioSwd » wtorek 17 lip 2018, 22:19

Czyli wszystko jasne, trzeba będzie z tym żyć.
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 926
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » środa 18 lip 2018, 07:25

...żyłeś do tej pory, przeżyjesz i dalej :-)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Rubben » środa 08 sie 2018, 10:14

Witajcie w moim GS ADV po 5 latach stania też się świeci RDC i du..a nie działa nawet po wymianie baterji. Ma ktoś w Warszawie lub okolicach te nakładki i patent by to skalibrować żeby zniknął ten trójkąt żółty. :mur
- R1200 GS ADV -
- Road Glide Ultra 103 -
- YZ250F -
Rubben
 
Posty: 2
Rejestracja: czwartek 02 sie 2018, 18:07
Lokalizacja: Warszawa / czasem Podlasie

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: Kojot » środa 08 sie 2018, 14:35

Podepnij się pod komputer. Może to kwestia wymiany czujnika
R1200GS K25 '08 + WR450F '03
Adventure is not defined by a place or a time, but an attitude.

...................N°432.....................
Obrazek
Awatar użytkownika
Kojot
 
Posty: 3786
Rejestracja: środa 17 maja 2017, 20:42
Lokalizacja: Wodzisław Śląski

Re: Brak RDC - TPMSy z Ali

Postautor: sztylu » środa 08 sie 2018, 15:07

Zbyszek Gołowicz ma już od kilku dni wszystko co potrzeba - chwalił się na forum
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3184
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze

Poprzednia

Wróć do Garaż ogólny

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości