złącze OBD przez blutut

Sprawy nie związane z konkretnymi modelami...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

złącze OBD przez blutut

Postautor: robcio » wtorek 04 paź 2016, 19:20

czy można podłączyć smartfona do złącza OBD przez blutut tak jak to robią w autach ?
robcio
 
Posty: 612
Rejestracja: niedziela 17 maja 2015, 18:06
Lokalizacja: Łódzkie

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mave » wtorek 04 paź 2016, 20:28

A jak to robią w autach?
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2972
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Grzesiek » wtorek 04 paź 2016, 21:06

Takie coś wpinasz i komunikujesz się z wtyczką przez BT. Ta sama funkcjonalność co z przewodem tylko, że bez przewodu. :good
Obrazek
"Wolę żyć jeden dzień jak tygrys niż 100 dni jak owca!" - Marek Rembiasz.
Awatar użytkownika
Grzesiek
.
.
 
Posty: 9147
Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 13:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mave » wtorek 04 paź 2016, 21:23

Grzesiek, no fakt są takie zabawki :hapy
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2972
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: robcio » środa 05 paź 2016, 22:23

mało powiedziane w telefonie masz wszystko wyświetlane łącznie z temp. spalin ciśnienia w kołach itp itd o napięciu na aku nie wspomnę
robcio
 
Posty: 612
Rejestracja: niedziela 17 maja 2015, 18:06
Lokalizacja: Łódzkie

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: zbigniew gołowicz » środa 05 paź 2016, 23:43

robcio pisze:mało powiedziane w telefonie masz wszystko wyświetlane łącznie z temp. spalin ciśnienia w kołach itp itd o napięciu na aku nie wspomnę


Niepotrzebne żadne icom-y ani Isty wystarczy kosteczka za 40 PLN i nastała jasność :mrgreen: :rotfl :rotfl
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5229
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: MarioSwd » czwartek 06 paź 2016, 09:34

robcio pisze:mało powiedziane w telefonie masz wszystko wyświetlane łącznie z temp. spalin ciśnienia w kołach itp itd o napięciu na aku nie wspomnę


Ale oprócz tego nic więcej Ci nie pokaże. Mam ten wynalazek wożę go w aucie. Łudziłem się kiedyś że jak go kupię i nie będzie mi chciało auto współpracować to pomoże mi błędy odczytać. Potem jak byłem w czarnej D*pie okazało się że jest bezużyteczny.(mam ten co na foto na 40zł i Vgate za100zł) Sprawdzone na Oplu i Renault. Szkoda kasy. Chyba że ktoś chce widzieć tylko na smartfonie same odczyty jakiś danych jak tam nie wiem obroty, ciśnienie itd... wtedy da radę. Dużo lepiej spisują się te złącza obd z wyświetlaczem tam za ok 200zł cudów nie zdziałają ale mają większą skuteczność.
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 955
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: muszel72 » czwartek 06 paź 2016, 09:48

Ło matko! Do K16 można take cóś? :D
ATAS
Awatar użytkownika
muszel72
 
Posty: 1017
Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 15:44
Lokalizacja: Borkowo/Gdańsk

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Mayo » czwartek 06 paź 2016, 09:57

W opelu błędy odczytujesz bez kompa ;) przynajmniej w astrze H
K1200RS `01
Awatar użytkownika
Mayo
 
Posty: 577
Rejestracja: środa 15 lip 2015, 10:52
Lokalizacja: B-B

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: MarioSwd » czwartek 06 paź 2016, 12:55

Mayo pisze:W opelu błędy odczytujesz bez kompa ;) przynajmniej w astrze H



Owszem możesz sobie "wypedałować" :diabel ale niestety w wyższych modelach już nie ma tak łatwo.
Komar 74' - w trakcie renowacji:)
VT600
GSX 750F
DL-650
K1200GT^06
R1200GS ^11

Pomoc w Diagnostyce Motocykli BMW Wodzisław Śląski i okolice.
Awatar użytkownika
MarioSwd
 
Posty: 955
Rejestracja: środa 17 cze 2015, 13:31
Lokalizacja: Wodzisław Śląski - Radlin

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: robcio » czwartek 06 paź 2016, 22:31

toż to nie chodzi aby coś tam kręcić zmieniać do tego są fachowcy ... to jest GADŻET dla gadżeciaży tylko ...niczym nie różni się od uchwytu na telefon też niepotrzebny w czasie jazdy a wszyscy lub prawie wszyscy mają,wskażnik paliwo ..po co wystarczy kontrolka rezerwy a jest itd itp :crazy
robcio
 
Posty: 612
Rejestracja: niedziela 17 maja 2015, 18:06
Lokalizacja: Łódzkie

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Consigliero » czwartek 06 paź 2016, 23:26

robcio pisze:toż to nie chodzi aby coś tam kręcić zmieniać do tego są fachowcy ... to jest GADŻET dla gadżeciaży tylko ...niczym nie różni się od uchwytu na telefon też niepotrzebny w czasie jazdy a wszyscy lub prawie wszyscy mają,wskażnik paliwo ..po co wystarczy kontrolka rezerwy a jest itd itp :crazy

Czasem się przydaje . W moim aucie akurat przydaje się do kasowania błędów . Gdy są błędy to jest wyłączona kontrola trakcji i abs .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
BMW Club Praha 001
Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości
Dawniej
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
www.bmwmotolub.pl
Awatar użytkownika
Consigliero
 
Posty: 3098
Rejestracja: środa 29 mar 2006, 22:05
Lokalizacja: Kraków - Rataje Słupskie

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: muszel72 » piątek 07 paź 2016, 10:56

A uchwyt na tel choćby po to by jeździć z Yanosikiem.
ATAS
Awatar użytkownika
muszel72
 
Posty: 1017
Rejestracja: niedziela 28 lip 2013, 15:44
Lokalizacja: Borkowo/Gdańsk

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Martin 11118 » piątek 07 paź 2016, 14:16

Z tego co wiem tylko G911 ma taki szybki moduł blu... Icom co prawda tez, ale tak poważnie złącze BMW Motorad jest inne niż EOBD ,a urządzenia kosztują troszkę wiec czy się opłaca .....nie sądzie :)
Pozdrawiam
Martin :)
Awatar użytkownika
Martin 11118
 
Posty: 150
Rejestracja: czwartek 05 lut 2015, 19:08
Lokalizacja: Kielce

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: robcio » piątek 07 paź 2016, 18:19

Ja swój telefon przeniosłem do kieszeni i słucham tylko komunikatów głosowych polecam ! dużo większe bezpieczeństwo i nie kusi by zerkać czy nie daj boże korzystać z telefonu
robcio
 
Posty: 612
Rejestracja: niedziela 17 maja 2015, 18:06
Lokalizacja: Łódzkie

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Grzesiek » piątek 07 paź 2016, 19:01

robcio pisze:Ja swój telefon przeniosłem do kieszeni i słucham tylko komunikatów głosowych polecam ! dużo większe bezpieczeństwo i nie kusi by zerkać czy nie daj boże korzystać z telefonu

Dwa lata tak przejeździłem :good Jedynie czasami mapa googla świruje i trzeba się zatrzymać i przypomnieć, że powinna gadać podczas jazdy.
"Wolę żyć jeden dzień jak tygrys niż 100 dni jak owca!" - Marek Rembiasz.
Awatar użytkownika
Grzesiek
.
.
 
Posty: 9147
Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 13:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Martin 11118 » piątek 07 paź 2016, 20:16

Też tak korzystam mapa Google słuchawki i aprawde lepszej nawigacji nie trzeba :)
Pozdrawiam
Martin :)
Awatar użytkownika
Martin 11118
 
Posty: 150
Rejestracja: czwartek 05 lut 2015, 19:08
Lokalizacja: Kielce

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: ATnet » niedziela 09 paź 2016, 17:04

ODB jest obecnie standartem w nowych motocyklach BMW. W moim R1200GS z sierpniowej produkcji mam takie usrojstwo, co niestety mnie mocno martwi. Mam po poprzednim motorku GS911 Wifi, które nie wiem czy mi zadziała. W hexacode zadałem pytanie kiedy będzie przejściówka, odpowiedz przyszła ze jak zrobią to będzie. Więc na razie te całe ODB to dla mnie utrudnienie. Zanim pojawią się do tego kabelki z odpowiednim softem moze sporo wody w Wiśle popłynąć. Szczytywanie temperatur i innych parametrów jest mi do niczego nie potrzebne. Ważniejsze jest dla mnie kasowanie inspekcji.
Adam Turlej
R1200GS LC to już czwarty GS
Vespa GTS 300 - Citi Lans
blog.bike-test.pl - Blog prawdziwie malkontencko-motocyklowy
Awatar użytkownika
ATnet
 
Posty: 179
Rejestracja: piątek 07 lip 2006, 02:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mave » niedziela 09 paź 2016, 18:41

ATnet pisze:ODB jest obecnie standartem w nowych motocyklach BMW. W moim R1200GS z sierpniowej produkcji mam takie usrojstwo, co niestety mnie mocno martwi. Mam po poprzednim motorku GS911 Wifi, które nie wiem czy mi zadziała. W hexacode zadałem pytanie kiedy będzie przejściówka, odpowiedz przyszła ze jak zrobią to będzie. Więc na razie te całe ODB to dla mnie utrudnienie. Zanim pojawią się do tego kabelki z odpowiednim softem moze sporo wody w Wiśle popłynąć. Szczytywanie temperatur i innych parametrów jest mi do niczego nie potrzebne. Ważniejsze jest dla mnie kasowanie inspekcji.

Czyli mam rozumieć że masz inne gniazdo do podłaczenia kompa i nie możesz GS911 podłaczyć do motocykla?
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2972
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: ATnet » niedziela 09 paź 2016, 19:48

Zgadza sie w najnowszym wypuście nie ma już tego okrągłego gniazda, jest obecnie ODB.
Adam Turlej
R1200GS LC to już czwarty GS
Vespa GTS 300 - Citi Lans
blog.bike-test.pl - Blog prawdziwie malkontencko-motocyklowy
Awatar użytkownika
ATnet
 
Posty: 179
Rejestracja: piątek 07 lip 2006, 02:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mave » niedziela 09 paź 2016, 20:59

Czyli zmienili gniazdo łobuzy :diabel
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2972
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Szaman » niedziela 09 paź 2016, 21:09

Chyba taki unijny wymóg wszedł, każdy pojazd ma mieć ujednolicony interfejs OBD, tak aby policja mogła kontrolować na drodze :?
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2173
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: robcio » niedziela 09 paź 2016, 21:12

z pewnością każdy komputer do BMW będzie go obsługiwał i teraz nastanie normalność .Inspekcja.... :crazy :idea:
robcio
 
Posty: 612
Rejestracja: niedziela 17 maja 2015, 18:06
Lokalizacja: Łódzkie

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: robcio » niedziela 09 paź 2016, 21:22

Szaman pisze:Chyba taki unijny wymóg wszedł, każdy pojazd ma mieć ujednolicony interfejs OBD, tak aby policja mogła kontrolować na drodze :?


Tu chodzi o wolny rynek, by każdy prywatny warsztat miał dostęp do obsługi pojazdu
robcio
 
Posty: 612
Rejestracja: niedziela 17 maja 2015, 18:06
Lokalizacja: Łódzkie

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Szaman » niedziela 09 paź 2016, 21:32

robcio pisze:
Szaman pisze:Chyba taki unijny wymóg wszedł, każdy pojazd ma mieć ujednolicony interfejs OBD, tak aby policja mogła kontrolować na drodze :?


Tu chodzi o wolny rynek, by każdy prywatny warsztat miał dostęp do obsługi pojazdu

No nie wiem czy to takie dobre, ja mam interfejsy do Suzuki i do Hondy (z dożywotnią aktualizacją) , oczywiście gniazda nietypowe, to teraz mam znowu dokupić nowy na OBD :?:
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2173
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: tinytoons » środa 12 paź 2016, 21:56

Aliexpress i obd wifi polecam. Blutooth jest jakis oporny w konfiguracji

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
tinytoons
 
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek 19 wrz 2016, 17:09

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mave » środa 12 paź 2016, 22:20

tinytoons pisze:Aliexpress i obd wifi polecam. Blutooth jest jakis oporny w konfiguracji

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

do czego to polecasz :hapy
Krzysiek
Suzuki B-King i BMW R 1200 GS
Honda Hornet 600
Suzuki DR 650 RSE
MZ ETZ 250
Romet 50
Awatar użytkownika
mave
 
Posty: 2972
Rejestracja: niedziela 21 gru 2014, 20:09
Lokalizacja: San Yntonio SY - Bytom

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Martin 11118 » czwartek 13 paź 2016, 06:46

Ja mam TEXA wszystkie wtyki stare bmw nowe bmw również cała Azja Europa no i Ameryka niestety koszt takiego urządzenia duży:)
Pozdrawiam
Martin :)
Awatar użytkownika
Martin 11118
 
Posty: 150
Rejestracja: czwartek 05 lut 2015, 19:08
Lokalizacja: Kielce

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: zbigniew gołowicz » czwartek 13 paź 2016, 08:09

Martin 11118 pisze:Ja mam TEXA wszystkie wtyki stare bmw nowe bmw również cała Azja Europa no i Ameryka niestety koszt takiego urządzenia duży:)


Czy TEXA załatwia kodowanie i programowanie??

Osobiście stosuję ISPA P i D oraz NCS
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5229
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Martin 11118 » czwartek 13 paź 2016, 19:38

TEXA w najnowszym oprogramowaniu koduje i programuje, lecz nie wszystko dlatego tez już czekam na Icoma ISPA z najnowszym oprogramowaniem 2016/2017 :)
Pozdrawiam
Martin :)
Awatar użytkownika
Martin 11118
 
Posty: 150
Rejestracja: czwartek 05 lut 2015, 19:08
Lokalizacja: Kielce

Następna

Wróć do Garaż ogólny

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: 0xFF, Google [Bot], zegarmistrzswiatla i 3 gości