złącze OBD przez blutut

Sprawy nie związane z konkretnymi modelami...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 17 wrz 2019, 22:17

Rozsądnie, aczkolwiek wolałbym wiedzieć, czy to powtarzalny problem i czy inni mają tak samo.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3773
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » środa 18 wrz 2019, 08:24

Aaaa.... bo ja nie zostałem jeszcze betatesterem, dlatego ciągle mam starą wersję ;-)

Myślę, że błąd wnosi ostatnia aktualizacja
Z tego co jest napisane w changelogu:
Die App wird jetzt zeigen, ob der verwendete Adapter für die Ausführung von bestimmten Funktionen geeignet ist.

wynika, że teraz aplikacja pokazuje czy dane funkcje działają w adapterze - i widać że coś to szwankuje.

Zgłoś błąd autorowi, niech poprawia ;-)
0xFF
 
Posty: 345
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » środa 18 wrz 2019, 09:05

Zgłosiłem...
Grigorii odpisał, że błąd poprawił w wersji 0,61 w nocy motoscan zaktualizował mi się do niej. Po powrocie z pracy sprawdzę, czy jest OK. Wielu ludzi nawet nie zauważy problemu jeżeli nie grzebało w dacie.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3773
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » środa 18 wrz 2019, 09:13

Kodowanie sterowników też pewnie nie działałoby w tym przypadku.
0xFF
 
Posty: 345
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » środa 18 wrz 2019, 09:42

wszystko co wymaga dłuższego słowa
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3773
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » środa 18 wrz 2019, 20:44

Potwierdzam, w wersji 0.61 problem został naprawiony.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3773
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mojomad » środa 09 paź 2019, 10:43

Zrobił się dugi wątek... może gdzieś odpowiedź na moje pytanie już jest, ale i tak zapytam:
czy motoscan będzie działał z którymś z tanich interfejsów z ali i z k1200rs ?

pytam, bo patrząc na schemat wychodzi na to że k1200rs nie ma CAN, tylko linię K...
mojomad
 
Posty: 12
Rejestracja: piątek 19 lip 2019, 10:46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » środa 09 paź 2019, 11:18

mojomad pisze:Zrobił się dugi wątek... może gdzieś odpowiedź na moje pytanie już jest, ale i tak zapytam:
czy motoscan będzie działał z którymś z tanich interfejsów z ali i z k1200rs ?

pytam, bo patrząc na schemat wychodzi na to że k1200rs nie ma CAN, tylko linię K...


Czy ma CAN, czy nie - nie ma nic do rzeczy. Wszystkie te interfejsy łączą się przez linię K.
Nie ma rzetelnej informacji na Ali, jaki to typ interfejsu. Jak będzie na stn1170, to powinien działać.

Polski CCY kosztuje ok. 160 i działa.
0xFF
 
Posty: 345
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » środa 09 paź 2019, 15:04

mojomad pisze:Zrobił się dugi wątek... może gdzieś odpowiedź na moje pytanie już jest, ale i tak zapytam:
czy motoscan będzie działał z którymś z tanich interfejsów z ali i z k1200rs ?

pytam, bo patrząc na schemat wychodzi na to że k1200rs nie ma CAN, tylko linię K...


Tu masz skrót wątku:
viewtopic.php?f=64&t=31402
Odpowiedź Cię nie zadowoli, albo nie będzie działał w ogóle (jak dasz powiedzmy 3$) albo będzie dział ale bez wielu opcji (jak dasz 10$) niestety w pełni działającego na ali nie kupisz.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3773
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mojomad » środa 09 paź 2019, 22:47

sztylu pisze:Odpowiedź Cię nie zadowoli, albo nie będzie działał w ogóle (jak dasz powiedzmy 3$) albo będzie dział ale bez wielu opcji (jak dasz 10$) niestety w pełni działającego na ali nie kupisz.



ciekawe, znalazłem na ali za 3$ taki co wygląda zupełnie jak ten z wątku zbiorczego, ale co, ma inne bebechy i nie będzie działał ?
mojomad
 
Posty: 12
Rejestracja: piątek 19 lip 2019, 10:46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » czwartek 10 paź 2019, 10:20

Podjedź do mnie to dam Ci taki w prezencie :-) posłuchaj przeczytaj wskazany przeze mnie wątek, albo przeczytaj ten od początku. Przetestowałem z 6 interfejsów i wiem co mówię, korzystaj z moich doświadczeń, albo baw się od nowa samodzielnie - dojdziesz do tych samych wniosków. Uwierz mi wygląd nie ma znaczenia.
Wszystko to już było, ale powtórzę
Liczy się chipset urządzenia, przede wszystkim to czy jest oryginalny czy podrobiony przez Chińczyków (tak podrabiają scalaki)
Liczy się wersja softu w urządzeniu i nie może być za nowa!
No i liczy się długość słowa, klasyczne OBD mają za krótkie i nie pozwalają na kodowanie i na zmianę dat ale można obejrzeć i skasować błędy oraz skasować kilometrowy interwał serwisowy, chipsety STN pozwalają na wszystko, ale w tańszych wersjach działają niestabilnie i nie pozwalają na prosty (przez internet) upgrate oprogramowania, jeżeli zmienisz motocykl na nowszy może okazać się później, że interfejs przestał Ci działać.
No i to w sumie tyle. Ale oczywiście rób co uważasz, kup interfejs za 3$, życzę (choć nie wierzę) abyś mógł na nim zrobić wszystko.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3773
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mojomad » czwartek 10 paź 2019, 15:23

sztylu pisze:Podjedź do mnie to dam Ci taki w prezencie :-) ...........



Dzięki za propozycję prezentu, jak by było bliżej, podjechałbym po odbiór :)

Dobrze, że zmarnowałeś dużo czasu z chińskimi interfejsami, żeby inni nie musieli go tracić.

Mi zależy tylko na możliwości odczytania błędów i sprawdzenia jak ECU widzi takie parametry jak temperatura wody, powietrza, ciśnienie w dolocie itp.
Który z interfejsów będzie do tego wystarczający ?
mojomad
 
Posty: 12
Rejestracja: piątek 19 lip 2019, 10:46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » czwartek 10 paź 2019, 17:57

Ten powinien wystarczyć:
https://www.motoautko.pl/product-pol-17 ... -MINI.html
może działać nieco niestabilnie tzn zawisać od czasu do czasu ale swoje zrobi
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3773
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: mojomad » piątek 18 paź 2019, 13:55

sztylu pisze:Ten powinien wystarczyć:



a takie z allegro są ok?
Załączniki
Schowek-1.jpg
Schowek-1.jpg (45.73 KiB) Przeglądany 41 razy
mojomad
 
Posty: 12
Rejestracja: piątek 19 lip 2019, 10:46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: pm2z » piątek 18 paź 2019, 15:25

Rzecz toczy się bmw r1150r rockster i urządzenia Vgate Scan z motoautko

Nie ukrywam, że nie przeczytałem całego wątku (no, długi jest ;) ), ale odniosę się do wątku zbiorczego:
viewtopic.php?f=64&t=31402
w który, wedle mojej wiedzy, wkradł się błąd.

Mianowicie na obrazku
Obrazek
druga (tj. dolna) czerwona linia jest źle połączona.

Z obrazka wynika, że na wtyczce okrągłej jest to "9", a na OBD2 jest to pin nr 1. (różnie można liczyć, ale odnoszę się do numeracji na urządzeniu, pozostałe połączenia zgadzają się z numeracją)

przy takim podłączeniu miałem komunikację telefon-vgate, ale nie mogłem się połączyć z ECU motocykla. Długo kombinowałem, grzebałem w sieci, aż rozkręciłem urządzenie vgate i okazało się, że pin 1 (jak i wiele innych) nie jest w ogóle wykorzystany!

Korzystając z obrazka:
Obrazek
doszedłem do tego, że 9-pin na moto odpowiada 14-mu pinowi w Vgate.

Dopiero przy takim podłączeniu udało mi się nawiązać komunikację z motocyklem.

może komuś się przyda ta informacja ;)
możliwe, że w tym niemożliwie długim wątku ktoś już wyjaśnił tę sprawę, ale wątek zbiorczy wciąż zawiera błąd.
Ostatnio zmieniony piątek 18 paź 2019, 15:41 przez pm2z, łącznie zmieniany 1 raz
pm2z
 
Posty: 47
Rejestracja: wtorek 04 cze 2019, 16:15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: pm2z » piątek 18 paź 2019, 15:39

A przy okazji mam jeszcze pytanie. Włączam program, włączam stacyjkę, łączę się z ECU i wybieram "sterowanie siłownikami", a tam mam do wyboru:
Hall sensor,
Electric fuel pump,
E fan
Throttle start position
Throttle valve end position

Przy hall sensor mogę wziąć on i off, ale nic się nie dzieje,
przy pompie mogę ją włączyć i wyłączyć
przy e fan nic się nie dzieje - czy to wiatrak chłodnicy??? przecież go nie mam w moto, a wybrałem program do mojego modelu, więc albo to jest coś innego, albo w programie jest błąd????

Najbardziej ciekawią mnie jednak 2 ostatnie pozycje - również jest tam on-off, ale nic, zupełnie nic, się nie zmienia.

Może mi ktoś wytłumaczyć do czego tu służy, jak to działa i jak ew. powinno to wyglądać w sprawnym motocyklu.

Borykam się z pewną usterką w moto (osobny temat na forum) stąd moje pytania.
pm2z
 
Posty: 47
Rejestracja: wtorek 04 cze 2019, 16:15
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » piątek 18 paź 2019, 17:04

pm2z pisze:przy e fan nic się nie dzieje - czy to wiatrak chłodnicy??? przecież go nie mam w moto, a wybrałem program do mojego modelu, więc albo to jest coś innego, albo w programie jest błąd????


Tak, to jest do wiatraka chłodnicy. Sterowniki są na tyle uniwersalne, że dużo opcji jest dostępnych, mimo że w danym modelu nie są podłączone do peryferiów.
0xFF
 
Posty: 345
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Poprzednia

Wróć do Garaż ogólny

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: augan i 2 gości