Ogłoszenie globalne

Korzystanie z BBCode dla YouTube.

1. Jeśli wklejacie cały adres kopiując go np. z paska adresu przeglądarki:
Kod: Zaznacz cały
[youtube]https://youtube.com/watch?v=ID_FILMU[/youtube]


2. Jeśli korzystacie z opcji "Udostępnij" pod filmem:
Kod: Zaznacz cały
[youtube-shared]https://youtu.be/ID_FILMU[/youtube-shared]


Wiem że mało elegancko, albowiem zmiana w kodzie jest "zbyt drastyczna", aby robić to w oryginalnym pliku systemu (będzie fakap przy aktualizacji), więc muszę napisać to w formie wtyczki ;) //programista

złącze OBD przez blutut

Sprawy nie związane z konkretnymi modelami...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Szaman » poniedziałek 26 lis 2018, 23:40

sztylu pisze:Działa też np. na windowsie 10 ale tylko autka :-)

Chodziło mi o to że Motoscan jest tylko pod Androida :wink: :idea:
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2334
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 27 lis 2018, 00:18

No i to się raczej prędko nie zmieni... Zanim pojawi się coś na IOSa musiałby powstać interfejs na niskoenergetycznym BT (a nie ma takiego) albo musieliby zmusić motoscana do komunikacji z interfejsem via wifi, a jakoś się za to nie zabierają. Z tego co wiem to z czymś dla samochodów pod IOSa także nie jest łatwo, jest chyba coś m.in OBDlinka no ale pod interfejsy wifi. Natomiast co do pracy z windowsami (komputer), to lepiej jednak chyba skorzystać z NCS lub Ista oraz z kabelka, bez komunikacji przez eter. Co innego w garażu, co innego na podróż motocyklem. Taka karma...
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3594
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: samad » wtorek 27 lis 2018, 11:45

Nie - no garaż to inny temat , tu sprzętu mi wystarczy - zresztą preferuję sprzęt dedykowany- jak ma być coś zrobione na 100 procent . Chodziło mi właśnie o coś pod Androida i takie uniwersalne do moto - samochodu na podróż i ewentualną awarię . Każdy wie, że czasami byle pierdoła potrafi zawalić nawet najlepiej zorganizowany wyjazd jak nie ma czym i jak zdiagnozować i naprawić :biggrin
W celu potestowania zanabyłem VSCAN v4 Bluetooth MS HS CAN FORD STN2120 - może i problem z uaktualnieniem ( bo trzeba przesłać-jak na razie)- ale przekonało mnie ,że jest na nowym szybkim chipie , więcej pamięci i możliwość ręcznej zmiany szybkości can , a i cena wczoraj była promocyjna - jedyne 269zł z przesyłką - jak nie wypali to zamówię OBDLink MX Bluetooth - zresztą może zamówię go do porównania z VSCAN v4 Bluetooth STN2120 w celach edukacyjnych :haha
Tyle powrotów ile wyjazdów...........
BMW K1200LT
HONDA ST1300
HONDA ST1100
samad
 
Posty: 181
Rejestracja: sobota 17 paź 2015, 20:48
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » wtorek 27 lis 2018, 12:01

Miałem tego VSCAN na STN1170 i zdarzały mu się zwisy i "robaczek" w androidzie. Działało wszystko choć nie miał 3 zielonych ptaszków w motoscanie (były tylko 2) - dzięki Tobie zobaczymy jak jest w tym nowszym.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3594
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: frikothc » środa 28 lis 2018, 14:53

samad pisze:1.Co sądzicie o VSCAN v4 Bluetooth MS HS CAN FORD STN2120 - ktoś to używa - zdecydowanie szybszy i lepszy ( przynajmniej w opisie ) od VSCAN-a v3 Bluetooth MS HS CAN FORD STN1170 ------ z tego co wiem wcześniejsze problemy z łącznością v3 Bluetooth MS HS CAN FORD STN1170 wynikały ze starego oprogramowania pokładowego --- w czym jest lepszy OBDLink LX Bluetooth skoro pracuje także na STN1170 . 2. frikothc - nie lepiej dołożyć troszkę i nabyć ScanTool OBDLink MX Bluetooth za $79.99 (https://www.amazon.com/ScanTool-OBDLink ... +Bluetooth) 3.Czym się różni OBDLink MX Bluetooth od OBDLink MX+ Bluetooth -- bo z tego co gdzieś czytałem to OBDLink MX też jest na STN1170 , niestety co do OBDLink MX+ nie znalazłem opisu -- czy OBDLink MX+ pracuje na STN2120 i dlatego jest tak szybki czy włożyli mu coś innego , a może już OBDLink MX miał STN2120 ,tylko znaleziony opis był błędny ....
A jaka jest różnica między Lx a MX?
I tak wybrałem droższa opcje niż Viaken więc myślę że lx wystarczający na moje potrzeby, a w przyszłości może wodniak jakiś. Teraz mam r1200r z 2008 więc nawet tak do końca nie wiem co będę tam chciał zmieniał poza inspekcją [emoji3][emoji3][emoji3]

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
frikothc
 
Posty: 29
Rejestracja: niedziela 03 gru 2017, 00:46
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » środa 28 lis 2018, 16:58

chipsetem się różnią LX jest na starszym MX na nowszym. W motocyklach nawet na wodniakach na starszym działa wszystko. Są pewne modele forda i fiata, które wymagają nowszego. Wniosek LX - wystarczy.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3594
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Dave » środa 05 gru 2018, 15:57

Szaman pisze:
sztylu pisze:...........................
Low beam by hand off

...........................

Fascynuje mnie także: New FLS algorithm
Mają dwa algorytmy działania tej sranej linijki paliwa?


Ciekawi mnie ta pierwsza funkcja, czy to może być "gaszenie" lampy mijania po wyłączeniu zapłonu knefelkiem na kierownicy :?:
Pytam, bo w moim GS-ie nie gaśnie, dopiero jak stacyjką wyłączę prąd.

FLS algoritm
To mogą być algorytmy dla zwykłego GS i dla GS ADV, (pływak/folia są te same), wysokość zbiornika ta sama, ale objętość zbiornika inna :idea:

Czy tu aby nie chodzi o wyłączanie knyflami od kierunków?
Komar -> ETZ150e -> F650GS -> F800GS -> R1200GS
Awatar użytkownika
Dave
 
Posty: 366
Rejestracja: poniedziałek 27 mar 2017, 23:07
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » czwartek 06 gru 2018, 13:07

ale, że co? Kneflami od kierunków wyłączamy światło?
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3594
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » czwartek 06 gru 2018, 13:19

sztylu pisze:ale, że co? Kneflami od kierunków wyłączamy światło?


Postojówki to można włączyć ...
0xFF
 
Posty: 252
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » czwartek 06 gru 2018, 13:24

ile to roboty - sprawdzę
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3594
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Dave » czwartek 06 gru 2018, 13:30

sztylu pisze:ale, że co? Kneflami od kierunków wyłączamy światło?

Tak. Mijania, ale tylko na postoju. Po ruszeniu i tak się włączają.

Postojówki - to nie słyszałem.
Komar -> ETZ150e -> F650GS -> F800GS -> R1200GS
Awatar użytkownika
Dave
 
Posty: 366
Rejestracja: poniedziałek 27 mar 2017, 23:07
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » czwartek 06 gru 2018, 13:35

sztylu pisze:ile to roboty - sprawdzę


Z postojówkami to jest opisane w instrukcji: po wyłączeniu kluczyka przycisnąć kierunek na chwilę, to włączą się postojówki.

Ale sprawdź poniższe, nie jest to udokumentowane:
Kod: Zaznacz cały
With bike running
Push in and hold turn-cancel button 5 seconds
release turn-cancel button
Push in and hold right-turn button
After about 4 seconds the headlight will go out……
0xFF
 
Posty: 252
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » niedziela 16 gru 2018, 19:23

Sprawdziłem to:
W kodowaniu ZFE:
Low beam by hand off
AUTHORITY_LIGHTS
Auxilary headlight
Auxilary headlight Pensilvania
Zmieniałem nieaktywne na aktywne. Zapalałem i gasiłem motocykl, kombinowałem zarówno z kierunkami jak i z wyłącznikiem kierunkowskazów i wniosek jest jeden.
Żadna z tych opcji niczego u mnie nie zmienia :-) nie działa, nic nie powoduje, nie wywołuje błędu.... absolutnie nic.
Szaman po kill'u światło mijania gaśnie mi po kilku sekundach bez względu na to co ustawię.
Myślałem, że może któraś z tych opcji zmienia kierunkowskazy w obrysówki jak w amerykańskich motocyklach - ale nic z tego.
Ja przynajmniej nie zauważyłem najmniejszej zmiany w moim R1200R.
Jednym słowem w excelu z mojego linku: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =972662885
Te pola są bez wyjaśnienia.
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3594
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » niedziela 16 gru 2018, 19:43

AUTHORITY_LIGHTS to najprawdopodobniej dodatkowe światła policyjne.
U mnie F800GS na pewno działa ta opcja, że po wyłączeniu kluczyka można kierunkiem włączyć postojówki.
0xFF
 
Posty: 252
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Szaman » niedziela 16 gru 2018, 22:28

Postojówki to chyba w każdym się włącza przyciskiem kierunkowskazu, jest o tym napisane w instrukcji obsługi.

Low beam by hand off
AUTHORITY_LIGHTS
Auxilary headlight
Auxilary headlight Pensilvania


Moim zdaniem:
Pierwsze, to właśnie dotyczy gaśnięcia mijania po wyłączeniu zapłonu na kierownicy (u mnie nie działa, cały czas się palą)
Drugie (AUTHORITY_LIGHTS) to prawdopodobnie światła dodatkowe dla pojazdów specjalnych (np "koguty")
Trzecie (Auxilary headlight), halogeny ???
Czwarte (ta Pensylwania ), kiedyś szukałem w necie, coś tam znalazłem że powinno wszystko gasnąć po włączeniu innych, np gasną mijania po włączeniu drogowych, lub gasną halogeny p. mgielne po włączeniu drogowych.
Ale to wszystko co napisałem, to tylko moje domysły :idea:
VS1400 R1150GS R1200GS
Nic nie jest tak proste, aby nie dało się popsuć.
https://www.bikepics.com/members/wieniek/
Awatar użytkownika
Szaman
 
Posty: 2334
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 21:05
Lokalizacja: Mińsk Maz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » poniedziałek 17 gru 2018, 00:03

Szaman pisze:Postojówki to chyba w każdym się włącza przyciskiem kierunkowskazu, jest o tym napisane w instrukcji obsługi.


...rzeczywiście działa, dłużej lewy kierunek włącza postojówki

Szaman pisze:Moim zdaniem:
Pierwsze, to właśnie dotyczy gaśnięcia mijania po wyłączeniu zapłonu na kierownicy (u mnie nie działa, cały czas się palą)


... a u mnie gasną i żadna zmiana nie powoduje, żeby przestawały gasnąć....

Szaman pisze:Trzecie (Auxilary headlight), halogeny ???


... chyba nie, bo zauważ, że jest także w menu:
AUTHORITY_FOG_LAMP

Generalnie nic więcej nie wiemy :-)
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3594
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: J_K_K » poniedziałek 17 gru 2018, 00:16

Szaman pisze:AUTHORITY_LIGHTS
Auxilary headlight
Auxilary headlight Pensilvania


1 - też przychylam się ku koncepcji jak poniżej:
https://www.bmw-motorrad-authorities.co ... -1200-rt-p

2 - zgadza się, halogeny pod to podpadają:
https://www.bmw-motorrad-bohling.com/es ... 200GS_(K50)/R1200GS_(K50)_Installation_LED_auxiliary_headlights.pdf

3- Pennsylvania
No ornamental lights are allowed under the written code in this state, with the exception of auxiliary lighting added to a motorcycle to protect the rider. As you can see there is no specification of what colors to use as long it makes the rider more visible.
http://www.dmv.pa.gov/Driver-Services/M ... tions.aspx
(za: https://www.illumimoto.com/motorcycle-led-laws-us/)
Pozdrawiam

Jarek
Awatar użytkownika
J_K_K
 
Posty: 1009
Rejestracja: środa 19 mar 2014, 10:30
Lokalizacja: Podgórze Wilamowickie
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: vmx » niedziela 23 gru 2018, 19:20

a ja wciąż z tą esą walcze z tą esa.Po aktualizacji motoscana jest opcja kalibracji esa (przód,tył) i o dziwo po wykonaniu kalibracji tyłnego amortyzatora silniczek w nim ożył !! ( wczesniej jak przełączłem miedzy trybami sport,normal,comfort była cisza a teraz wyraznie go słychać) Niestety przy próbie kalibracji przedniego wywala komunikat ,,failed,, nawet nie pokazuje paska postepu kalibracji jakby interface nie miał połączenia z amortyzatorem.Więc mam pytanie, czy ktos sprawdzał tą opcje czy wam wykonuje kalibracje przodu? I moze podpowiecie gdzie szukac usterki? czytalem cos ze dosc czestą usterką przedniego amora esa byly uszkodzone przewody elektryczne ale u mnie wygląda wszystko ok ,no moze gumka/zatyczka kabli które wchodzą do amora jest pęknięta,nie zdejmowalem jej bo obawiam sie ze jej spowrotem nie wcisne) Z góry dziekuje za podpowiedzi i sugestie,pozdrawiam
vmx
 
Posty: 31
Rejestracja: wtorek 26 wrz 2017, 20:40
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: zbigniew gołowicz » poniedziałek 24 gru 2018, 08:22

Vmx
W jakim motocyklu.
Kalibracja nie kalibruje silnika krokowego tylko silnik od naciagu sprężyny. Jeżeli go nie ma to co ma kalibrowac.

.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5718
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: vmx » poniedziałek 24 gru 2018, 13:47

Sorki,moto to k1200r 2005rok
W motoscanie jest opcja kalibracji przod i tył, to znaczy ze niektore mają rowniez silniczek od naciągu sprezyny na przedzie? :) Rozumiem ze motoscan nie kalibruje silniczka krokowego ale chyba potrafi go wzbudzic do działania...jak w moim przypadku.Tryby solo z bagazem,pasazerem działąły ok ale sport,normal komfort juz nie.Na wyswietlaczu ikonki sie zmieniały(na zapalonym silniku) ale zero różnicy wczasie jazdy,nie było równiez słychac silniczka przy zmianie tych trybów ( przy zgaszonym moto nie mogłem przełączac miedzy tymi trybami-zero reakcji na wyswietlaczu) Teraz przy zgaszonym silniku ikonki sie zmieniają i słychac wyraznie prace silniczka (krótkie ,,bzyczenie,, a miedzy skrajnymi sport-comfort troszkę dłuższe :)
Jeszcze pytanie: czy praca silniczka w przednim amorze przy zmianie tych trybów powinna byc słyszalna ?
vmx
 
Posty: 31
Rejestracja: wtorek 26 wrz 2017, 20:40
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: zbigniew gołowicz » poniedziałek 24 gru 2018, 23:09

Brak reakcji na zmiane comfort sport to przede wszystkim hydraulika przy sprawnym krokowcu.
Zmiany sa dość delikatnie wiec i odczucia moga być nieprecyzyjne.



Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5718
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Roben » środa 13 mar 2019, 17:32

Witam
Kupiłem kabel przejściówke taką jak w linku https://allegro.pl/oferta/kabel-diagnostyczny-bmw-icom-d-motocykl-gs-10pin-7859382288?snapshot=MjAxOS0wMy0wN1QxMDoyMDo1MS4yNzhaO2J1eWVyOzM1YTFlNjM5NjhlNTY5NDAxYWEyM2Q3NTc5YWMwNGYwNWJiMDRhOWFhYTM5MWZlNTc1NjcwMmVlNTA4ZDBhMzk%3D
oraz interfejs viaken.
Po podłączeniu nie wykrywa mi interfejsu przez BlueTooth.
Motocykl k1200r
Co może być nie tak?
Roben
 
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek 04 mar 2019, 21:33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: 0xFF » środa 13 mar 2019, 20:07

- uszkodzony przewód
- brak zasilania w gnieździe w diagnostycznym
- uszkodzony interfejs
- uszkodzony telefon
0xFF
 
Posty: 252
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Roben » środa 13 mar 2019, 21:50

0xFF pisze:- uszkodzony przewód
- brak zasilania w gnieździe w diagnostycznym
- uszkodzony interfejs
- uszkodzony telefon

okazało się ze jest kabel źle wykonany, po sprawdzeniu wyszło ze piny sa na odwrót. Trochę go przerobiłem tak by go podłączyć odwrócony o 180 stopni i teraz działa.
Roben
 
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek 04 mar 2019, 21:33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: sztylu » czwartek 14 mar 2019, 13:22

stówka i jeszcze źle piny :-( na Ali max 10 $ i jak do tej pory wszystkie były OK
...jeszcze nie jedną paranoje przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
BMW R 1200R Classic z 2011 r.
Awatar użytkownika
sztylu
 
Posty: 3594
Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 17:57
Lokalizacja: Zabrze
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Roben » czwartek 14 mar 2019, 17:33

sztylu pisze:stówka i jeszcze źle piny :-( na Ali max 10 $ i jak do tej pory wszystkie były OK

podejrzewam ze gościu kupił ten kabel i mu nie działał to wystawił na allegro. Na Ali moze taniej ale długo trzeba czekać.
Roben
 
Posty: 12
Rejestracja: poniedziałek 04 mar 2019, 21:33
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Docent » piątek 15 mar 2019, 14:55

Ponownie wracam do pytania o ESA.
Czy Motoscan pozwala kalibrować ESA i gdzie tego szukać?
Nie chodzi mi o napięcie wstępne sprężyn- to jest widoczne i działa. Chodzi o pobudzenie/sprawdzenie/ silników krokowych wewnątrz amortyzatorów. W skrócie chodzi o regulację "komfort" "normal" "sport". Najczęstsza usterka polega na zalaniu wodą krokowców lub zacięciu iglic zaworów i trzeba to diagnozować. Dotąd ustawiałem to zewnętrznym sterownikiem krokowym, teraz oczekuję tego od Motoscan-a :)
Awatar użytkownika
Docent
 
Posty: 2707
Rejestracja: niedziela 18 sty 2009, 21:47
Lokalizacja: bydgoszcz
Has thanked: 0 time
Been thanked: 9 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: zbigniew gołowicz » piątek 15 mar 2019, 19:49

Przewalilem ok 200 amortyzatorow. Nie spotkalem uszkodzonego silnika krokowego. Silniki te kalibruja sie same . Zacięcie iglicy najczesciej spowodowane jest ubytkiem cisnienia i zastaje wcisnieta . Ruch silnika jej nie rozrusza.
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5718
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: Docent » piątek 15 mar 2019, 23:06

Proszę bardzo zdjęcie jednego z kilku uszkodzonych jak w opisie powyżej.
Nie spodziewam się rozruszać niczego bo silnik jest za słaby. Przestawienie w zakresiesport-komfort jest pewne tylko motocyklem i daje podgląd- w pewnych wypadkach jest to pomocne.
Można sobie potitać i błysnąć światłami - PO CO? A ESA nie można pokręcić- dlaczego nie??
Silniki kalibrują się same JEŻELI się obracają a nie trzęsą (jeden z możliwych stadiów zablokowania silnika krokowego)
Iglica faktycznie się zawiesi przy niskim ciśnieniu ale nie tylko. Mój osobisty przykład: Moto 13 letnie z przebiegiem 20kkm. Esa nie była używana nigdy i przy pierwszym użyciu stanęła na "sport". Można było sobie wybić zęby przejazdem przez torowisko:) Po rozbiórce i rozruszaniu zaczęła ładnie wracać. Teraz działa od 3 lat zawsze gdy się pobawię.
Załączniki
korozja silnika krokowego.jpg
korozja silnika krokowego.jpg (1.39 MiB) Przeglądany 214 razy
Awatar użytkownika
Docent
 
Posty: 2707
Rejestracja: niedziela 18 sty 2009, 21:47
Lokalizacja: bydgoszcz
Has thanked: 0 time
Been thanked: 9 times

Re: złącze OBD przez blutut

Postautor: zbigniew gołowicz » sobota 16 mar 2019, 09:49

Takiego "ruchacza" silnika krokowego robi mi kolega naszego Sztila.
Moje wyjazdy i naprawy
Bez opisu niech zdjęcia bronią sie same

https://plus.google.com/u/0/photos/1088 ... 627/albums
zbigniew gołowicz
 
Posty: 5718
Rejestracja: środa 20 kwie 2011, 18:34
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times

PoprzedniaNastępna

Wróć do Garaż ogólny

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości