K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Sprawy techniczne związane z modelmi serii K, czyli rzędówki 4 cylindrowe - S, R, R Sport, RS, LT, GT...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » poniedziałek 14 wrz 2020, 16:09

Panowie błagam podpowiedzcie mi gdzie się w tym motocyklu znajduje akumulator podtrzymywania danych. Wyświetla mi taki błąd. Wymieniłem baterie w DWA. Błąd Nie zniknął. Czy jest gdzieś jeszcze jakiś akumulator ? Oczywiście oprócz głównego.
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: Shrek » poniedziałek 14 wrz 2020, 20:22

Jakich danych ?
Jaki błąd ?
Honda VT1100 |Yamaha XVS1300 |BMW RT1200RT|BMW K1600GTL|BMW K1600GT
Awatar użytkownika
Shrek
 
Posty: 174
Rejestracja: niedziela 28 cze 2015, 10:18
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: 0xFF » poniedziałek 14 wrz 2020, 20:24

W nawigacji ?
0xFF
 
Posty: 498
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » poniedziałek 14 wrz 2020, 20:55

Już tłumaczę. Gdy przekręcam zapłon na wyświetlaczu pojawia mi się ikona motocykla wpierw żółta później szara.
Wymieniłem dwie baterie w alarmie ( te 3V ) w zadupku. Myślałem, że to ta przyczyna. Bez rezultatu. Akumulator główny jest naładowany. Motocykl pięknie odpala bez zająknięcia.
W instrukcji doczytałem ( załącznik ) Akumulator podtrzymania danych rozładowany i za ch... nie ogarniam o co chodzi.

Kasowanie błędów moto scanem nie przynosi żadnych efektów.
Załączniki
bmw 1600.jpg
bmw 1600.jpg (13.12 KiB) Przeglądany 415 razy
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: jaro7782 » poniedziałek 14 wrz 2020, 22:07

spróbuj zamontować inne baterie. czasami w sklepach idzie trafić na "leżaki" i takie cyrki się robią
elektr. VAG diag.
BMW K1300S 30th Anniversary
F800ST > K1300R > R1200RT 90th > K1300R > K1300S > K1600GT > K1300S 30th > R1200GS ADV LC TripleBlack > K1300S > R1200GS LC ADV / Yamaha GP1800 SVHO
Awatar użytkownika
jaro7782
 
Posty: 1111
Rejestracja: niedziela 08 mar 2015, 12:26
Lokalizacja: Wschowa
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » wtorek 15 wrz 2020, 11:36

jaro7782 pisze:spróbuj zamontować inne baterie. czasami w sklepach idzie trafić na "leżaki" i takie cyrki się robią


Dziś zakupiłem kolejny komplet baterii włożyłem do alarmu i du..a. Dalej to samo.
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: Shrek » wtorek 15 wrz 2020, 14:03

sensson pisze:
jaro7782 pisze:spróbuj zamontować inne baterie. czasami w sklepach idzie trafić na "leżaki" i takie cyrki się robią


Dziś zakupiłem kolejny komplet baterii włożyłem do alarmu i du..a. Dalej to samo.


Spróbuj po wymianie baterii odłączyć główny akumulator po wymianie baterii DWA , może się odczepi ten błąd .
Najlepiej podłączyć moto do kompa i wyjdzie szydło z wora .
Honda VT1100 |Yamaha XVS1300 |BMW RT1200RT|BMW K1600GTL|BMW K1600GT
Awatar użytkownika
Shrek
 
Posty: 174
Rejestracja: niedziela 28 cze 2015, 10:18
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » wtorek 15 wrz 2020, 15:46

Nic to nie daje. Motoscan pokazuje rozładowany aku.
Już zgłupiałem.
Załączniki
Screenshot_20200915-154313_MotoScan.jpg
Screenshot_20200915-154313_MotoScan.jpg (111.28 KiB) Przeglądany 344 razy
20200915_154614.jpg
20200915_154614.jpg (4.49 MiB) Przeglądany 344 razy
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: Shrek » wtorek 15 wrz 2020, 16:31

Rozumiem ,że po kasowaniu błędów , pojawia się ponownie ten sam błąd .
Trzeba się przyjrzeć w samym DWA , sprawdź czy napięcie na baterii jest takie jakie pokazuje diagnoza (pomiar baterii pod obciążeniem i bez) .
Może jest coś uwalone w module i wzrosło obciążenie baterii .
Honda VT1100 |Yamaha XVS1300 |BMW RT1200RT|BMW K1600GTL|BMW K1600GT
Awatar użytkownika
Shrek
 
Posty: 174
Rejestracja: niedziela 28 cze 2015, 10:18
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » wtorek 15 wrz 2020, 16:53

Nie sądzę żeby po założeniu nowych baterii i skasowaniu błędu baterię momentalnie szlag trafił. Poza tym bateria ma napięcie 3.3V co daje nam 6.6V. Motoscan diagnozuje ją na 6.4V pod obciążeniem. Zatem zakładam, że są ok zwłaszcza, że po odłączeniu głównego akumulatora alarm zaczyna wyć. Zasilany jest z owych baterii. Zakładam zatem, że są ok. Sam alarm i centralny działają bez zarzutu. Można założyć DWA jest sprawny. W czwartek zaprowadzę go do ASO na wymianę końcówek kulowych i przegląd. Niech oni się martwią co z tym zrobić. Ciekawe jest jeszcze to, że po skasowaniu serwisów i wszelkich błędów gdy odłącze główne ACU motocykl powraca do stanu początkowego. Tzn znów pojawia się serwis. Tak jakby nie pamiętał wcześniejszych ustawień. Rozbierałem też moduł alarmu. W środku nie ma żadnych dodatkowych akumulatorów a sama płytka wygląda ok. Ciekawa zagadka hmmm.
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: Shrek » wtorek 15 wrz 2020, 18:22

Po odłączeniu klemy z akumulatora resetuje się data i czas wew. zegara w komputerze motocykla i dlatego świeci się serwis .
Po ustawieniu aktualnej daty serwis powinien zgasnąć po ponownym włączeniu zapłonu .
Honda VT1100 |Yamaha XVS1300 |BMW RT1200RT|BMW K1600GTL|BMW K1600GT
Awatar użytkownika
Shrek
 
Posty: 174
Rejestracja: niedziela 28 cze 2015, 10:18
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: Shrek » wtorek 15 wrz 2020, 18:53

Dodatkowa informacja : ten akumulator po pełnym naładowaniu powinien mieć 3,6V , czyli dwa w szeregu powinny mieć napięcie 7,2V .
Po wymianie , pojeździłeś trochę ? (bo chyba ładowanie jest przy włączonej stacyjce )
Honda VT1100 |Yamaha XVS1300 |BMW RT1200RT|BMW K1600GTL|BMW K1600GT
Awatar użytkownika
Shrek
 
Posty: 174
Rejestracja: niedziela 28 cze 2015, 10:18
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » wtorek 15 wrz 2020, 20:50

Shrek pisze:Dodatkowa informacja : ten akumulator po pełnym naładowaniu powinien mieć 3,6V , czyli dwa w szeregu powinny mieć napięcie 7,2V .
Po wymianie , pojeździłeś trochę ? (bo chyba ładowanie jest przy włączonej stacyjce )


Akumulator ? Według instrukcji powinny być tam baterie litowe CR123A. Takie też wsadziłem.
Kur... co za głąb ze mnie teraz sprawdziłem CR123A to tylko oznaczenie. Zamiast zamontować akumulatorki wladowalem tam baterie. :mur.
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » środa 16 wrz 2020, 11:56

Dziś zakupiłem akumulatorki. Motoscan pokazuje (załącznik) dalej ten sam błąd. Po godzinie ładowania nic się nie zmieniło. Pomysłów brak. :aggressive
Załączniki
Screenshot_20200916-115600_MotoScan.jpg
Screenshot_20200916-115600_MotoScan.jpg (120.71 KiB) Przeglądany 257 razy
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: 0xFF » środa 16 wrz 2020, 14:07

Tam raczej baterie litowe powinny być. Takie mam u siebie.
Może to błąd niskiego napięcie baterii w pilocie, tylko źle przetłumaczyli w motoscanie?
0xFF
 
Posty: 498
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » środa 16 wrz 2020, 14:37

:mur Baterii ładować nie wolno. A na zaciskach modułu alarmu jest prąd ok 10V. Zatem jest proces ładowania. Nowe baterie błąd, akumulatory, błąd. Nie wiem czy moduł alarmu nie leży, choć działa. Hmmm
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: 0xFF » środa 16 wrz 2020, 14:47

sensson pisze::mur Baterii ładować nie wolno. A na zaciskach modułu alarmu jest prąd ok 10V. Zatem jest proces ładowania. Nowe baterie błąd, akumulatory, błąd. Nie wiem czy moduł alarmu nie leży, choć działa. Hmmm


Wiem, że baterii nie można ładować. To, że na zaciskach jest napięcie 10V, (nie prąd) nie świadczy, że jest proces ładowania.
W alarmie mają być baterie litowe, nie akumulatory.
0xFF
 
Posty: 498
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » środa 16 wrz 2020, 17:46

Wymieniłem 2 komplety i lipa.
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: 0xFF » środa 16 wrz 2020, 18:25

Tak dla ciekawości - spróbuj bez baterii.
Alarm od GS bez baterii nie pokazuje błędu (zapewne dlatego, że w stanie jałowym na złączu jest, jak napisałeś 10V) .
0xFF
 
Posty: 498
Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 02:25
Lokalizacja: Kwidzyn
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » środa 16 wrz 2020, 19:04

0xFF pisze:Tak dla ciekawości - spróbuj bez baterii.
Alarm od GS bez baterii nie pokazuje błędu (zapewne dlatego, że w stanie jałowym na złączu jest, jak napisałeś 10V) .


Jutro moto jedzie do ASO na przegląd. Niech oni się z tym męczą. Mnie już łapy opadły. Podobno na moim moto jest jakaś akcja serwisowa ( wymiana oprogramowania ) być może z tego powodu DWA wariuje. Jutro się wszystkiego dowiem i dam znać.
Dziękuję za sugestię i chęć pomocy.

Pozdrawiam
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: Mrymek » czwartek 17 wrz 2020, 23:03

Serwis pomógł? I jak?
Mrymek
 
Posty: 26
Rejestracja: czwartek 17 sty 2019, 23:14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: sensson » piątek 18 wrz 2020, 17:14

Mrymek pisze:Serwis pomógł? I jak?


Póki co nie pomógł. Z połowy zleconych rzeczy zrobili połowę. Za tydzień wstawię ponownie na wymianę końcówek kulowych i mają się temu przyjrzeć :(
Dam znać jak będzie zrobione lub nie. Przynajmniej będę znał przyczynę.
BMW K1600GTL
Białystok
Awatar użytkownika
sensson
 
Posty: 51
Rejestracja: środa 29 cze 2016, 14:30
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: Mrymek » sobota 19 wrz 2020, 00:06

Oby. Problem serwisów
Mrymek
 
Posty: 26
Rejestracja: czwartek 17 sty 2019, 23:14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: K1600GTL Akumulator podtrzymania danych

Postautor: ar2r » poniedziałek 21 wrz 2020, 22:26

sensson pisze:
Mrymek pisze:Serwis pomógł? I jak?


Póki co nie pomógł. Z połowy zleconych rzeczy zrobili połowę. Za tydzień wstawię ponownie na wymianę końcówek kulowych i mają się temu przyjrzeć :(
Dam znać jak będzie zrobione lub nie. Przynajmniej będę znał przyczynę.
U mnie jest to samo wymieniłem dwa komplety bateri . Jak były zużyte wyświetlał komunikat na zużyte baterie po wymianie świeci na szaro słabe baterie . Daj znać czy i jak ogarneli bo sam jestem ciekaw.


Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
ar2r
 
Posty: 64
Rejestracja: piątek 25 mar 2011, 15:18
Lokalizacja: pila
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Wróć do Garaż - seria K

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości