ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Sprawy techniczne związne z modelami serii R, czyli wszystkie boxery: GS, GS ADV, GS LC, GS ADV LC, R, S, RS, RT, C, CL...

Moderatorzy: Grzesiek, Tank

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: niko2000 » piątek 25 lis 2016, 00:39

Nie wiem czy tak powinno być ale jak wciskam słychać pompę czym mocniej przyciskam hamulec słychać ją coraz głośniej aż nawet słychać głośny jęk na następnie cichy jęk i przerywanie . Czy tak powinno być ?
Hamulce wydaja się prawidłowe jak gwałtownie hamuje chyba abs się załącza bo hamulce przerywają może nie tak jak w samochodzie ale z mniejszą częstotliwością .
Pytam bo kupiłem moto z rozwalonym ABS-m i nie wiem jak powinno być .
niko2000
 
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 20 lis 2016, 23:57

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: Docent » sobota 26 lis 2016, 12:35

Nie rób nic na siłę. Te jęki nie są objawem normalnej czy nienormalnej pracy tylko Twojej zabawy. Tak się nie diagnozuje modulatora. Jeśli nie miga ostrzegawczo kontrolka ABS a wspomaganie działa- układ jest sprawny bo przeszedł autodiagnostykę z sukcesem.
Awatar użytkownika
Docent
 
Posty: 2559
Rejestracja: niedziela 18 sty 2009, 21:47
Lokalizacja: bydgoszcz

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: Tatanka » piątek 02 gru 2016, 01:56

niko2000 pisze:Witam i dziękuję wszystkim za pomoc , może nie w wpisach na forum ale całego forum które przestudiowałem . Twoje fotki Zbyszku oraz rozmowa z Docentem mnie olśniły .
Wybebeszyłem cały agregat odkręciłem elektronikę , i podłączyłem na krótko silnik przedni i tylny . Okazało się że przedni silnik stoi . Postanowiłem rozwalić cała pompę i wydobyć ten silnik . Jak pomyślałem tak zrobiłem . Prosty temat a ja myślałem że to coś nadzwyczajnego . Płytki sensorów ciśnienia mam jak nowe :) . A silnik po prostu zawiesiły się szczotki i był jakiś syf . Przeczyściłem komutator umyłem wszystko w denaturacie przedmuchałem delikatnie i złożyłem ...


W teorii brzmi pięknie, czy naprawdę to takie proste ?

Tu prośba do Kolegi, czy możesz coś bliżej napisać o rozbieraniu/składaniu agregatu kiedy robi się to ten pierwszy raz, czy jest z tym jakiś problem, na coś trzeba zwrócić szczególna uwagę, coś można zepsuć, są jakieś kruczki. Czy silniki są łatwo rozbieralne i jest dostęp do szczotek i komutatora ? Czy nie ma problemu ze złożeniem całości, z uszczelkami ...

Rozumiem że mówimy o iABS ze wspomaganiem ...

Może masz jakieś fotki/filmiki z całej operacji ?

Ja na razie poszedłem na łatwiznę, w końcu całkim wymontowałem agregat, zrobiłem obejście na krótko i jeżdżę, jeżdżę, jeżdżę - a agregat leży w kartonie w ciepłej piwnicy i czeka na mroźną , śnieżna zimę kiedy jeździć się już nie da więc będzie czas na naprawy.

I kolejne pytanie, czy po złożeniu wystarcza zwykła procedura odpowietrzania, to chyba Docent coś wspominał w którymś z wątków, że po całkowitym opróżnieniu układu w celu odpowietrzenia trzeba dodatkowo elektrycznie otwierać poszczególne zawory.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach !!!

R1150GS Adventure
Awatar użytkownika
Tatanka
 
Posty: 293
Rejestracja: sobota 29 sty 2011, 01:42
Lokalizacja: Szczecin

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: Docent » piątek 02 gru 2016, 03:38

Niczego takiego nie pisalem. Mylisz uklady!
Awatar użytkownika
Docent
 
Posty: 2559
Rejestracja: niedziela 18 sty 2009, 21:47
Lokalizacja: bydgoszcz

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: Tatanka » piątek 02 gru 2016, 12:43

A to sorry, zwracam honor, mogłem pomylić generacje ABS.

Otwarte nadal pozostaje pytanie czy średnio technicznie ogarnięty użytkownik jest wstanie samodzielnie bezproblemowo rozebrać modulator iABS ze wspomaganiem (GSA z 2004 r.) i samodzielnie np. wymienić szczotki w silnikach i ponownie złożyć całość czy raczej nie dotykać się układu i wysłać wszystko do regeneracji osobom mającym doświadczenie i zaplecze warsztatowe.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach !!!

R1150GS Adventure
Awatar użytkownika
Tatanka
 
Posty: 293
Rejestracja: sobota 29 sty 2011, 01:42
Lokalizacja: Szczecin

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: Docent » piątek 02 gru 2016, 15:42

Znając całe zagadnienie- odpowiadam- nie. Raz- to są hamulce i żartów nie ma. Dwa-to bodaj najbardziej zaawansowany układ i ma swoje tajemnice o których nie przeczytasz w necie. Obruszą się ci,którym to się udało i żyją ale w niczym nie zmienia to meritum. Oczywiście możesz dla zaspokojenia ciekawości spróbować i ew.potem mnie wyśmiać:)
Awatar użytkownika
Docent
 
Posty: 2559
Rejestracja: niedziela 18 sty 2009, 21:47
Lokalizacja: bydgoszcz

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: Tatanka » piątek 02 gru 2016, 17:51

To chyba zimę przejeżdżę bez ABS a wczesną zrobię sobie wycieczkę do Bydgoszczy, będzie okazja odświeżyć starą znajomość z Bornego :smile
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach !!!

R1150GS Adventure
Awatar użytkownika
Tatanka
 
Posty: 293
Rejestracja: sobota 29 sty 2011, 01:42
Lokalizacja: Szczecin

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: montener » piątek 15 lut 2019, 14:58

Witam, również mam problem z ABS, nie chciałem zakładać nowego tematu, ten bardzo podobny, jednak rozwiązania nie ustaliłem.
Do sedna BMW R1150 GS, 2000r, ABS II - (czujniki mają rezystancję), migające naprzemian kontrolki ABS, po resecie pompy migają obydwie, gdy ruszam motocyklem po jakichś 5m słychać uzbrajanie się ABS i cisza znów wyrzuca błąd. Nie ruszam nic w sensie hamulców poprostu przejeżdżam około 5m. Silnik pompy słychać tak z sekundę.
Dotychczas poprawiłem odległość czujników od koronek ABS, przeczyściłem, pomierzyłem ok 130omów przód, tył 140 omów, sprawdziłem szczotki w pompie ABS przeczysciłem, wirnik ładnie się obraca, poskładałem, nadal to samo.
Macie może jakieś pomysły?, jakieś sugestie, byłbym wdzięczny
montener
 
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 12 lut 2019, 17:23

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: mlody_erni » piątek 15 lut 2019, 16:41

NIE ROZ DA JE BA NA
R1150 Robert- był i nima :(
R1200 RoberT- w końcu yes :)
Awatar użytkownika
mlody_erni
Pilnuję porządku
Pilnuję porządku
 
Posty: 10580
Rejestracja: niedziela 22 cze 2014, 22:38
Lokalizacja: Krapkowice

Re: ABS problem z aktywacją, bąć może brak wiedzy.

Postautor: montener » piątek 15 lut 2019, 17:41

Wielkie dzięki, sprawdzę to u siebie, pozdrawiam
montener
 
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 12 lut 2019, 17:23

Poprzednia

Wróć do Garaż - seria R

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: dawcaR1 i 13 gości